Almanya’da Dört Günlük Çalışma Haftası Projesi: Verimlilik Kaldı, Memnuniyet Arttı!

Almanya’da Dört Günlük Çalışma Haftası Projesi: Verimlilik Kaldı, Memnuniyet Arttı!

Almanya’da dört günlük çalışma haftası pilot projesi kapsamında, çalışanların yaşam kalitesi gözlemlendi. Çalışanlarda memnuniyet artarken, verimliliğinde de aynı şekilde kaldığı ortaya çıktı.

Almanya’da 45 şirketin katılımıyla başlatılan dört günlük çalışma haftası pilot projesi, çalışanların yaşam memnuniyetini önemli ölçüde artırdığını gösterdi. Münster Üniversitesi tarafından yürütülen araştırma, çalışma süresindeki azalmanın, çalışanların hem zihinsel hem de fiziksel sağlığına olumlu katkıda bulunduğunu ortaya koydu.

Aileleriyle Daha Çok Vakit Geçirme İmkanı Buldular

Çalışanların dört günlük çalışma haftasından en büyük beklentisi aileleriyle daha fazla zaman geçirmekti. Proje öncesinde çalışanların yüzde 64’ü, aileleriyle yeterince vakit geçiremediklerini belirtmişti. Bu oran, dört günlük çalışma haftasıyla birlikte %50’ye düştü. Proje kapsamında, çalışanlar daha fazla boş zaman elde ederek, aileleriyle daha çok vakit geçirme imkanı buldu.

İşverenler de Memnun Kaldı

Araştırmanın ilk bulgularına göre, işverenler de sonuçlardan memnun kaldı. Çalışanların üretkenliği artarken, şirketlerin kar ve verimlilik oranları önceki yıllarla benzer seviyede kaldı. Bu da daha az çalışma saatine rağmen verimlilikte kayıp olmadığını gösterdi.

Öne Çıkan Bulgular:

  • Çalışanlar, ortalama 38 dakika daha fazla uyudu.
  • Stres seviyeleri ve tükenmişlik belirtilerinde azalma kaydedildi.
  • İşverenler, verimliliği artırmak için toplantı sıklığını ve süresini azalttı, iş süreçlerini optimize etti.

Araştırmayı yürüten Prof. Dr. Julia Backmann, çalışan memnuniyetinin önemli ölçüde arttığını ve bu durumun dört günlük çalışma haftasının devamı için umut verici olduğunu belirtti.

Projenin Ötesine Taşımak İstiyorlar

Deneyin sonuçlarına göre, katılımcı şirketlerin yüzde 70’i dört günlük çalışma haftasını pilot projenin ötesine taşımak istiyor. Birçok şirket, ya deneme süresini uzatmayı ya da bu sistemi tamamen kalıcı hale getirmeyi planlıyor.(bb)