Almanya’da 14 Yaşından İtibaren Cinsiyet Kolayca Değiştirilebilecek
Almanya’da 18 yaşından büyükler mahakeme kararı olmadan, 14 yaşından itibaren de ebeveyn onayı ile cinsiyet değiştirilebilecek. 14 yaşından küçük çocukların cinsiyetleri ise ebeveyn ya da vasileri tarafından değiştirilebilecek.
- ALMANYATOPLUM
- 1 Kasım 2024
Almanya’da “Kendi Kaderini Tayin Hakkı Yasası” olarak adlandırılan yasa 1 Kasım 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Trans bireylerin kendi istedikleri cinsiyet kimliklerini resmî olarak tanıma ve değiştirme sürecini kolaylaştırmayı amaçlayan yasa ile cinsiyet değiştirme için mahkeme kararı olması gerekmiyor.
14 Yaşından İtibaren İsteyen Cinsiyet Değiştirebilecek
1 Kasım’da yürülüğe giren yasayla artık Almanyada yetişkinlerle, 14 yaşından büyükler, nüfus müdürlüklerinde isimlerini ve yasal cinsiyetlerini değiştirebilecekler. Bunun için bir mahkeme kararı gerekmeyecek.
14-18 yaş arasındaki gençler ebeveynlerinin karşi çıkması durumunda mahkeme kararıyla cinsiyetlerini değiştirebilecekler. 14 yaşından küçük çocukların cinsiyetlerinin değiştirilmesi ise ebeveyn veya yasal vasilerinin isteği ile değiştirilebilecek.
3. Cinsiyet de Kabul Edilecek
Cinsiyet değiştirme başvuruları kadın, erkek veya Alman yasalarında tanımlı olan “üçüncü cinsiyet” seçeneklerinden biriyle yapılabilecek. Ayrıca, bireyler resmi kayıtlarda cinsiyet bilgilerinin yer almamasını talep etme hakkına sahip olacak.
Eski Cinsiyeti Hatırlatanlara 10 Bin Euro Ceza
Yasayla cinsiyet değiştirmiş bireylerin eski ismini veya cinsiyetini hatırlatacak her hangi bir davranış cezalandırılacak. Bu çerçevede, cinsiyet ve isim değişikliği yapanlara eski adıyla hitap edenlere 10 bin Euro’ya kadar para cezası uygulanabilecek.
Cinsiyet değiştirenlerin iş başvurularında, kişinin eski cinsiyeti veya isminin araştırılması da yasaklandı. Cinsiyet değiştirmek isteyenler cinsiyet ve isim değişikliğini yılda yalnızca bir kez yapılabilecek. Özel durumlarda bu değişiklikler birden fazla kez yapılabilecek.
BM ve CDU’dan Tepki
Almanaya’daki cinsiyet değiştirme yasasına Birleşmiş Milletler’den (BM) de eleştiri geldi. BM özel raportörü Reem Alsalem, 14 yaşından itibaren gençlerin ebeveyn onayı olmaksızın, mahkeme kararıyla cinsiyet değişikliği yapabilmesini eleştirdi. Yasanın kadın ve kız çocukları için riskler taşıdığı uyarısında bulundu. Almanya ise bu suçlamayı reddederek insanların her hakkını korumayı amaçlandığını ileri sürdü.
Almanya muhalefet partilerinden Hristiyan Demokrat Partisi (CDU) Milletvekili Mareike Wulf da yasayı eleştirdi. Wulf eleştirisinde “Reşit olmayanlar, kendilerine danışılmadan, ileride pişman olabilecekleri bir yol seçebilirler” ifadelerini kullandı.