Almanya’da Hükümet Düştü: İşte Koalisyonun Karnesi
Almanya’da üç yıl süren ortaklık sonrası Trafik Lambası Koalisyonu dağıldı. Hükümet bu süre zarfında neleri başardı? İşte detaylar.
- ALMANYAGündem
- 7 Kasım 2024
Almanya’da Trafik Lambası Koalisyonu, yaklaşık üç yıl süren zorlu bir ortaklık sonrası son buldu. Başbakan Olaf Scholz’un (SPD) maliye bakanı Christian Lindner’ı (FDP) görevden almasıyla, hükümetin sona erdiği açıkça ilan edildi. Üçlü koalisyon, yaşadığı derin anlaşmazlıklarla uzun süredir gündemdeydi.
Bu ayrılık, Almanya’nın siyasi noktada önemli bir dönüm noktası olarak kayıtlara geçti. Koalisyonun çöküşü, sadece hükümetin geleceği için değil, ülkenin ekonomik ve sosyal yapısının geleceği için de önemli soruları gündeme getiriyor. Koalisyon, çeşitli başarılar ve başarısızlıklarla birlikte, Almanya’nın siyasi gündeminde iz bıraktı.
Örneğin, Ukrayna Savaşı’nın başlamasıyla birlikte Almanya, Rusya’dan enerji ithalatına bağımlı olmasına rağmen kışın enerji sıkıntısı yaşamadı. Bu başarıda, Ekonomi Bakanlığı’nın aldığı tedbirlerin büyük rolü oldu.
60 Milyar Euro Eksik Baskıları Arttırdı
Ancak, hükümetin borç yönetimi ile ilgili sürekli tartışmalar vardı. Maliye Bakanı Lindner, 2022’de borçlanma konusunda yalnız kaldığını belirtmişti. Ayrıca, 2023 sonbaharında, Almanya Anayasa Mahkemesi, hükümetin pandemi fonlarını iklim projelerine aktarmasını geçersiz saydı. Bu da hükümetin bütçesinde 60 milyar euro eksikliği anlamına gelirken, bu noktada da baskılar arttı.
İklim Hedefleri Olumsuz Etkilendi
Hükümet, iklim değişikliği konusunda da büyük hedeflerle başlamıştı. Ancak bu konuda karışık bir tablo ortaya çıktı. Yenilenebilir enerji üretimi artarken, 2024 yılının ilk yarısında, Almanya’nın toplam elektrik üretiminin yüzde 60’ı yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandı. Ayrıca, rüzgar enerjisi yatırımları arttı ve Almanya, uluslararası iklim finansmanına da büyük katkı sağladı. Ancak eleştirmenler, bu katkıların hesaplamalarını sorguladı.
Ancak ısıtma yasası, hükümetin iklim hedeflerini olumsuz etkiledi. Örneğin, 2023’te çok satılan çevre dostu ısı pompası, kısa süre sonra ilgi kaybetti. Ayrıca, binaların enerji verimliliği konusunda hedefler geride kaldı. Ulaşılacak hedeflerden biri olan ulaşım sektörü de bu konuda başarısız oldu. Ulaşımda, hedeflenen emisyon azaltımı sağlanamadı. Hükümet, elektrikli araçların sayısını arttırmayı planlarken, bu hedefin de 2030’a kadar gerçekleşmesi pek olası görünmüyor.
271 Projeden 65’i Tamamlandı
“FragDenStaat” adlı bir proje, Trafik Lambası Koalisyonu’nun hükümet çalışmalarını takip ediyor. Bu projeye göre, koalisyonun belirlediği 271 projeden sadece dörtte biri yani 65 proje tamamlandı. 30 proje kısmen tamamlanırken, 94 proje ise de sadece start verildi. 84 proje ise henüz yapılmadı veya ertelendi.
En Başarılı Alan İş ve Sosyal Politikalar
Ampel Koalisyonu’nun en başarılı olduğu alan, iş ve sosyal politikalar oldu. Burada, eski Hartz IV yerine vatandaşlık parası uygulaması, daha yüksek eğitim destekleri ve saatlik asgari ücretin 12 euroya çıkartılması gibi adımlar atıldı. Dijitalleşme alanında ise çok az ilerleme kaydedildi. Yüzde 67’si başlatılan projelerin hiçbiri tamamlanmadı. Bertelsmann Vakfı’nın değerlendirmesine göre, koalisyon yarı dönemdeki hedeflerinin büyük kısmını gerçekleştirdi ancak hükümetin içindeki sürekli tartışmalar, olumsuz bir izlenim bıraktı.
Erken Seçim Kararı
Sonunda, hükümetin dağılmasının nedeni, ekonomi politikaları üzerindeki anlaşmazlıklar oldu. FDP, ekonomi politikalarında daha sıkı bir tutum sergilerken, Yeşiller daha fazla yatırım yapılmasını ve SPD de borç kısıtlamalarının esnetilmesini savundu. Bu da yeniden borçlanma tartışmalarına yol açtı. Hükümet, erken seçimlere gitmeye karar verdi, ancak seçim tarihi belirsizliğini koruyor.(bb)