Almanya’da Müslüman ve Hristiyan Temsilciler Bir Araya Geldi

Almanya’da Müslüman ve Hristiyan Temsilciler Bir Araya Geldi

Berlin’de, Müslümanların Koordinasyon Kurulu (KRM) ve Almanya Evanjelik Kilisesi (EKD) temsilcileri, “Çoğulcu Bir Toplumda Teolojilerin Rolü” üzerine bir araya geldi

Almanya’nın başkenti Berlin’de, 5 Kasım Salı günü Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) ile Almanya Evanjelik Kilisesi (EKD) temsilcileri yıllık toplantı için bir araya geldi. Toplantıda, “Çoğulcu Bir Toplumda İlahiyatların Rolü” konusu ele alındı. Katılımcılar, Hristiyan ve İslam teolojilerinin çok dinli bir topluma uyumda nasıl katkıda bulunabileceğini tartıştılar.

2010 yılında Alman Bilim Konseyi’nin İslam Teolojisi Merkezleri kurulmasını tavsiye etmesinden bu yana, Almanya’da birçok üniversitede bu tür merkezler açıldı. Örneğin, 2019 yılında kurulan Berlin İslam Teolojisi Enstitüsü (BIT), bu alanda önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Toplantıya BIT, Berlin-Brandenburg-Schlesische Oberlausitz Evanjelik Kilisesi ve Humboldt Üniversitesi temsilcileri katılarak Hristiyan ve İslam teolojilerinin benzer ve farklı yönlerine dair görüşlerini paylaştılar.

Dinlerarası Bakış Açısının Önemi

Merkezde tartışılan konulardan biri de, teolojilerin çok dinli toplumlara uyum sağlaması için dinlerarası bir bakış açısının önemiydi. Dinler Arası Teoloji ve Din Çalışmaları Merkezi (CITRS), bu perspektifin teolojiler için hayati olduğunu vurguladı. KRM sözcüsü Mohamed El Kaada ise İslam teolojisinin adalet, merhamet ve hoşgörü gibi toplumsal değerleri içeren bir yapısı olduğunu belirtti ve “İslam teolojisi, toplumsal refah için olumlu bir değişimin itici gücü olabilir.” diye konuştu.

EKD Konsey Başkanı Kirsten Fehrs ise diyaloğun önemine dikkat çekti ve “Evanjelik teoloji, sadece dinler arasında değil, tüm toplumda güveni sağlamak için argümana ve diyaloğa dayanıyor.” ifadesini kullandı. EKD ve KRM temsilcileri, teolojik iş birliğinin yanı sıra Almanya’daki sağa kayış ve küresel çatışmaların ülkedeki toplumsal yaşama etkilerini de ele aldılar.

IGMG Genel Sekreteri Mete: “Hoş Bir Ortam Vardı”

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Ali Mete de toplantıya katılım sağlarken, sosyal medya üzerinden toplantıya dair görüşlerini paylaştı. Mete, şunları ifade etti: “Alman Protestan Kilisesi EKD ve Müslümanlar Koordinasyon Konseyi KRM’nin yıllık zirve görüşmesine katılma imkanı buldum. 5 Kasım’da Berlin’de düzenlenen toplantının konusu çoğulcu bir toplumda ilahiyatların rolü idi. Eleştirel müzakerelerin de yapıldığı hoş ve açık bir ortam vardı. Ne yazık ki bugünlerde bu tür görüşme ortamları her zaman mümkün olmuyor ve bu nedenle daha da değerli.”

KRM ve EKD temsilcileri 2005 yılından beri her yıl bir araya gelerek toplumsal sorunlara birlikte çözümler arıyorlar.(bb)