Almanya ve Avusturya’da Satılan Ballarda Bal Yok!

@shutterstock
Test sonuçlarına göre Almanya’da ünlü süpermarketlerin kendi markası olan balların yüzde 80’ine glikoz şurubu katılmış. Avusturya’da ise balların yüzde 75’inde hile bulunuyor.
- ALMANYAAVUSTURYATOPLUM
- 18 Aralık 2024
Ramazan Koç
Almanya’daki ZDF televizyonu ile Avusturya ORF televizyonunun yaptıkları laboratuvar testlerine göre Almanya ve Avusturya’da meşhur süpermarketlerde satılan arı ballarının çok büyük bir bölümünün arı balı yerine ucuz glikoz şurubu ihtiva ettiği ortaya çıktı.
Almanya ZDF televizyonunun “Frontal” programı ile Avusturya ORF televizyonu ORFin “konkret” programı her iki ülkede satılan arı ballarını Avusturya’daki Sinsoma laboratuvarı ile Estonya’daki Institute Celvia laboratuvarlarında inceletti.
Almanya’dan Rewe, Lidl, Aldi, Penny, Netto, Edeka gibi marketlerin kendi markası olan ballarla Langnese marka bal test ettirilirken, Avusturya’dan da 5 büyük süper markette satılan 31 bal test edildi.
BAL OLARAK SATILAMAZ
Test sonuçlarına göre Almanya’da satışa sunulan balların yüzde 80’inin, Avusturya’da satılan balların da yüzde 75’inin “bal” olarak etiketlenip satılamayacağı sonucu ortaya çıktı. Balların çoğunluğunun ithal ballar olduğu, ancak, Avusturya’da üretilen balların testlerden başarıyla geçtiği ve “arı balı” etiketiyle satılabileceği bildirildi.
SÜPER MARKETLER TESTLERE İTİRAZ EDİYOR
Alman Profesyonel ve Ticari Arıcılar Birliği, test sonuçlarına itiraz etti. Birlik, her iki laboratuvarda uygulanan test yöntemlerinin onaylanmış test usulu olmadığını, dolayısıyla sonuçların gerçeği yansıtmayacağını açıkladı.
Almanya’da sonuçlara Langnese ve Lidl karşı çıkarken diğer süper marketler kalite kontrolu için gerekenleri yaptıklarını açıklamakla yetindi.
UZMANLAR TESTLERE GÜVENİYOR
Super marketlerin, testlerin, onaylanan usullerle yapılmadığını gerekçe göstererek doğruyu yansıtmadığı itirazına ise uzmanlar karşı çıktı.
Çevre araştırmalarında DNA kullanımı uzmanı olan Prof. Dr. Florian Leese, iki ayrı yerde yapılan testlerde aynı sonuçların çıkmasının testlerin güvenilirliğini ortaya koyduğunu söyledi.
Adli tıp uzmanı Matthias Kopetzky de, DNA analizinin güvenilir bir yöntem olduğunu ve ceza davalarında kullanılabildiği gibi balda da geçerli olması gerektiğini belirtti.
TARIM BAKANLIĞI: “LABORATUVARLA DOĞRUDAN GÖRÜŞÜYORUZ”
Bu arada sonuçlarla ilgili değerlendirmede bulunan Almanya Federal Tarım Bakanlığı, ilgili testleri yapan laboratuvarlarla irtibatta olduğunu açıkladı.