Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier: Türkiye İle Ortak Bir Çıkarımız Var

@aa
Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Cumhurbaşkanı Steinmeier, yaptıkları görüşmede Türkiye-Almanya ilişkileri, Suriye ve Filistin meseleleri ele alındı.
- Gündem
- 6 Şubat 2025
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Geçen sene nisan ayında Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Steinmeier’i yeniden ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirten Erdoğan, geçen yıl Türkiye-Almanya arasındaki dostluk anlaşmasının 100’üncü yıl dönümü olduğunu hatırlattı.
“Trump’ın Gazze’yi “Devralma” Planı Kabul Edilemez”
Basın toplantısında konuşan Steinmeier, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’yi “devralma” ve burada yaşayan Filistinlileri zorla yerinden etme planına ilişkin, “Filistinlileri, Gazze Şeridi’nden göç ettirmek veya sürgüne gönderme yönündeki öneriler, teklifler yaptığım bütün görüşmelerde büyük endişe ve korkuya neden oluyor. Bu tür öneriler uluslararası hukuk açısından kabul edilemez.” dedi.
Orta Doğu’da ve bölgede çok hareketli bir dönem yaşandığını, Gazze’de bir ateşkesin kararlaştırıldığını, rehinelerin serbest bırakılmasında ilerlemeler kaydedildiğini, Lübnan’da ateşkes sağlandığını, Beşşar Esed rejiminin sona erdiğini ve Suriye’de bir yeniden başlangıç olduğunu belirten Steinmeier, şu değerlendirmede bulundu:
“Bütün bunlara Almanya ve Türkiye olarak farklı perspektiflerden bakıyoruz ancak ortak bir çıkarımız var, o da artık bölgede kalıcı bir barışın yerleşmesi. Bunun için Türkiye çok önemli bir aktör. Cumhurbaşkanıyla şu konuda hemfikiriz, bütün bu gerginlikler karşısında fırsatları değerlendirmeye mecburuz, barışçıl ve kalıcı bir gelişme istiyoruz bölgede.”
“Ateşkes İlk Adımdı”
Steinmeier, Erdoğan ile İsrail ve Filistin konusuna da değindiklerini, şu anda Gazze’de yaşanan ateşkesin bir ilk adım olduğunu konusunda hemfikir olduklarını dile getirdi. Kalan rehinelerin serbest bırakılması ve insani felaketin de sona erdirilmesi için ateşkesin bir ilk adım olduğuna işaret eden Steinmeier, “Bu ilk adımdan, daha kapsamlı, bütün aktörleri kapsayan bir siyasi süreç oluşmalı.” dedi.
İki Devletli Çözüm Vurgusu
Steinmeier, Orta Doğu seyahati sırasında son 3 günde bölgeyle ilgili konuları görüştüğünü belirterek, şunları kaydetti:
“Filistinlileri, Gazze Şeridi’nden göç ettirmek veya sürgüne gönderme yönündeki öneriler, teklifler yaptığım bütün görüşmelerde büyük endişe ve korkuya neden oluyor. Bu tür öneriler uluslararası hukuk açısından kabul edilemez. Bundan sonra ABD yönetimiyle yapılacak görüşmeler için de önemli bir temel oluşturulması gerekir. Biz de Almanya olarak iki devletli bir çözümü savunuyoruz.”
Deprem Bölgelerinde, Depreme Dayanıklı Okulların İnşası İçin 140 Milyon Euro
Steinmeier, yarın 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, ülkesinin ve vatandaşlarının Türkiye’nin acısını paylaştığını ifade etti.
Hem Alman devletinin hem de birçok bireyin ilk günden beri yardım etmek için çaba harcadığını ve bu yardımların devam edeceğini, kendisinin de deprem bölgesine gittiğini belirten Steinmeier, “Şimdi yeniden inşa için verilecek olan 140 milyon Euro’luk bir kredinin ilk dilimi kararlaştırıldı ve bu kapsamda depreme dayanıklı okulların inşası gerçekleşecek.” dedi. (aa,c)