Avrupa’da Görme Engelli Genç: “Camilerde Bizi de Unutmayın!”

Avrupa’da Görme Engelli Genç: “Camilerde Bizi de Unutmayın!”

Arşiv @aa

Avusturya’nın başkenti Viyana’da doğan, devlet çalışanı ve üç çocuk babası olan görme engelli Barış Seçkin, hastalığı nedeniyle tecrübe ettiği zorlukları Camia Haber’le paylaştı. Seçkin özellikle camilerde görme engellilere yönelik çalışmaların artırılması yönünde çağrıda bulundu. 

Ramazan Koç

Avusturya’nın başkenti Viyana’da 1986 yılında dünyaya gelen Barış Seçkin*, 13 yıldır devlete bağlı bir kurumda çalışıyor ve tavuk karası hastalığı nedeniyle görme engelli olarak yaşamını sürdürüyor. Aile hayatını da başarıyla yürüten Seçkin, günlük yaşamda karşılaştığı ulaşım zorluklarından, ibadet mekanlarındaki erişilebilirlik eksikliklerine kadar pek çok detayı dile getirirken, özellikle cami cemaatlerinin yardımsever yaklaşımına ve toplumsal dayanışmaya vurgu yaptı.

“Kılavuz Yolların Bulunmaması Hareket Kabiliyetimi Etkiliyor”

Barış Seçkin, özellikle kış aylarında yolların buzlanması, kar ve tuz uygulamaları gibi etkenlerin, yaya trafiğinde hareketliliği zorlaştırdığını belirtti. “İşe giderken bazı bölgelerde kılavuz yolların bulunmaması ve yapılan yol çalışmaları hareket kabiliyetimi etkiliyor.” diyen Seçkin, bu tip sorunların çözümüne yönelik altyapı iyileştirmelerinin önemine dikkat çekti.

“Camilerde Bazı İyileştirmeler Yapılabilir”

İbadet ve sosyal yaşamın merkezinde yer alan camiler için erişilebilirlik konusu da Barış Seçkin’in büyük önem verdiği konulardan. Özellikle kalabalık abdesthanelerde ve saf düzenlemelerinde yaşanan güçlüklerin, bazı yapısal düzenlemelerle aşılabileceğini ifade eden Seçkin, camilerle alakalı bazı iyileştirme önerilerinde bulundu.

TOPLUM | 23 Ocak 2024 Viyana’da Görme Engelli Bireylere Yönelik Elif Bâ ve Kur’an Eğitimi Başladı

Buna göre cami girişleri ve çevresinde dokunulabilir yönlendirme şeritleri ve belirgin kılavuz yolların yapılması, merdivenlerde dokunulabilir (tırtıklı) şeritlerin kullanılması, varsa asansör düğmelerinin Braille alfabesiyle işaretlenmesi, sesli komut sistemlerinin devreye alınması, saf düzenlemelerinde belirgin, hissedilebilir çizgilerin oluşturulması ve uygun ışıklandırma düzenlemelerinin yapılması gibi çözüm önerilerini sıraladı.

Görme Engelli Bireyler İçin De Altyapı Oluşturulmalı

Barış Seçkin, imamların genel manada kendisine yardımcı olmaya çalıştığını fakat görme engellilere davranış biçimi konusunda biraz daha tecrübeye ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Seçkin, “Tüm cami imamları ve görevliler kapsamlı bir eğitimden geçmeli. Çocuklara yaz kurslarında nasıl eğitim veriliyorsa, görme engelli bireyler için de altyapı oluşturulmalı. Uzman kişilerle seminerler, atölyeler ve kurslar düzenlenebilir.” diye belirtti.

“Bu, Manevi Huzurumu Artırıyor”

Seçkin, görme engelli olmanın zaman zaman örneğin dini eğitim noktasında ek çaba gerektirdiğini belirtirken, yeni duaların veya surelerin öğrenilmesinde duyularını daha fazla kullanması gerektiğini ifade etti. Kendisine verdilen her yardım eli için dua ettiğini de belirten Seçkin, “Bu, manevi huzurumu artırıyor.” diyerek, engellilere yönelik yaklaşımların ve desteklerin önemini vurguladı.

“Dini Eğitim Ve Destek Faaliyetleri Artırılmalı”

Ayrıca, engelli bireylere yönelik dini eğitim ve destek faaliyetlerinin artırılmasının gerekliliğine değinen Seçkin, Anadolu Mektebi’nde uygulanan Braille Kur’an-ı Kerim eğitim programını örnek göstererek, cami, vakıf ve derneklerin bu alanda seminer, atölye ve kurslar düzenleyerek farkındalığı artırması gerektiğini sözlerine ekledi.(bb)

*İsim istek üzerine değiştirilmiştir.