Almanya’da Genel Seçimler Tamamlandı: Aşırı Sağdan Tarihi Rekor

Almanya’da Genel Seçimler Tamamlandı: Aşırı Sağdan Tarihi Rekor

@aa

Almanya’da 59,2 milyon seçmenin oy kullanma hakkı bulunduğu erken genel seçimlerde sandıklar kapandı. 18.00’de tamamlanan oy verme işleminin ardından ilk sandık çıkış anketleri yayımlandı.

Almanya’da genel seçimler saat 18:00 itibarıyla tamamlandı. Sandık çıkış anketlerine göre, Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) yüzde 29 oy alarak birinci parti oldu. CDU/CSU’nun oy oranı, 2021 seçimlerine göre 4,9 puan artış gösterdi. Partinin başbakan adayı ve CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, seçim sonucunu zafer olarak nitelendirerek hükümeti en kısa sürede kurmak istediklerini belirtti.

AfD Oy Oranını Neredeyse İkiye Katladı

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi, seçimlerde yüzde 19,5 oy alarak ikinci sırada yer aldı. Parti, bir önceki seçimlere göre oy oranını 9,1 puan artırdı. AfD’nin başbakan adaydı Alice Weidel, seçim sonrası yaptığı açıklamada bu sonucun “tarihi bir başarı” olduğunu söyledi. Weidel, CDU/CSU ile koalisyon görüşmelerine açık olduklarını belirtti. Ancak Friedrich Merz liderliğindeki CDU/CSU’nun AfD ile iş birliği yapması beklenmiyor.

SPD Seçimlerde Tarihi Düşüş Yaşadı

Mevcut Başbakan Olaf Scholz’un liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti (SPD), seçimlerde büyük kayıp yaşayarak yüzde 16 oy oranında kaldı. Bu sonuç, SPD’nin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana aldığı en düşük oy oranı olarak kayda geçti. Scholz, sonucun kendileri için “acı verici bir yenilgi” olduğunu belirterek CDU/CSU’yu tebrik etti.

Yeşiller ve FDP Oy Kaybetti, Sol Parti Oylarını Artırdı

Yeşiller Partisi’nin oy oranı, 2021 seçimlerine göre 1,2 puan düşerek yüzde 13,5’e geriledi. Sol Parti ise 4,7 puanlık bir artışla yüzde 8,5 oy aldı. Parti, bu sonuçla Meclis’te temsil edilmesi kesinleşen partiler arasına girdi. Hür Demokrat Parti (FDP), 6,5 puan kayıpla yüzde 4,9 oy aldı ve barajın altında kaldı.

Meclis’te Sandalye Dağılımı

Sandık çıkış anketlerine göre Almanya Federal Meclisi’ndeki sandalye dağılımı şu şekilde oldu:

  • CDU/CSU: 211
  • AfD: 142
  • SPD: 116
  • Yeşiller: 98
  • Sol Parti: 62
  • Danimarkalı azınlığın partisi olan Güney Schleswig Seçmen Birliği (SSW), 1 milletvekili ile Meclis’te yer alacak.

Koalisyon Görüşmeleri Zorlu Geçecek

Seçim sonuçları, hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak sandalye sayısına ulaşamadığını gösteriyor. Friedrich Merz, CDU/CSU lideri olarak hükümet kurma sürecini hızlı bir şekilde tamamlamak istediklerini vurgulasa da, koalisyon görüşmelerinin çetin geçmesi bekleniyor.

İGMG: “Demokratik Partilerin Büyük Sorumlulukları Var”

Seçim sonuçlarıyla ilgili olarak İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Ali Mete de bir açıklama yaptı. Mete, “Almanya’da gerçekleşen seçimler, uluslararası çatışmalardan savaşlara, insan hakları ihlallerinden sağcı popülist siyaset ve dilin normalleşmesine kadar zorlu bir dönemde yapıldı.” ifadelerini kullandı.

Genel Sekreter, “Tüm yaşanan gelişmeler, insanların devlete ve siyasete olan güveni, (daha iyi) bir geleceğe olan inancı, adalete ve evrensel insan haklarına olan inancı gibi pek çok şey son yıllarda ciddi şekilde zedeledi.” diye ekledi.

Mete, demokratik partilerin büyük sorumlulukları olduğunu vurgulayarak şu görüşleri paylaştı: “Yeni hükümetin, toplumsal birlik, ekonomik refah, uluslararası barış ve huzur yönünde başarılı çalışmalar yapmasını temenni ediyoruz. Ayrıca göçmen kökenli insanların ve Müsülmanların güvenini tekrar kazanacak adımlar atılmasını bekliyoruz.” dedi.

Almanya’da erken seçim sonrası sürecin nasıl şekilleneceği ve CDU/CSU’nun hangi partilerle koalisyon kuracağı önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.(aa,c)