Almanya’da Maaş Geç Yatarsa Çalışan Ne Yapabilir?

Almanya’da Maaş Geç Yatarsa Çalışan Ne Yapabilir?

Almanya’da maaşların geç yatması, birçok çalışan için ciddi maddi sıkıntılara yol açıyor. Peki bu durumda çalışanlar ne tür hakları var? İşte detaylar.

Almanya’da maaşlar her zaman aynı kalmıyor. Asgari ücret zaman zaman artarken, vergi değişiklikleri de çalışanların maaşlarını etkileyebiliyor. Buna göre 2025’ten itibaren birçok çalışan daha fazla net maaş alıyor. Ancak maaşları geç yatan vatandaşlar tepkili.

Maaş gecikmesi, birçok çalışan için ciddi maddi sıkıntılara yol açıyor. Kira, faturalar ve diğer giderler ödenmek zorundayken, iş verenler bazı dönemlerde buna aldırış etmeden çeşitli nedenlerle maaşları geç yatırıyor. Peki, işveren maaşı geciktirdiğinde çalışanlar ne yapabilir?

İki Ay Maaş Alınmazsa İş Bırakılabilir

Eğer bir çalışan iki ay veya daha fazla süredir maaşını alamıyorsa, işe gitmeyi bırakma hakkına sahip. Saarland İşçi Odası’ndan hukukçu Anke Marx’a göre, çalışan böyle bir durumda işyerine gitmeyebilir. Ayrıca, maaş ödenmemesi iş akdini hemen feshetmek için geçerli bir sebep sayılıyor. Yani çalışan, beklemeden işten ayrılabiliyor. Ancak bunun için bazı adımları atması gerekiyor.

Önce Yazılı Uyarı Yapılmalı

Çalışan, işverene maaşın ödenmesi için bir ihtarname göndermeli. Bu yazıda, maaşın belirlenen tarihe kadar ödenmesi gerektiği açıkça belirtilmeli. Ayrıca, ödeme yapılmazsa iş sözleşmesinin feshedileceği ve çalışanın işe gitmeyi bırakacağı da yazılmalı.

Bunun yanında, işten ayrılmadan önce çalışanların İşsizlik maaşı hakkını kaybetmemek için Almanya Federal İş Ajansı’na (“Arbeitsagentur”) durumu bildirmesi gerekiyor. Çünkü normalde, çalışan kendi isteğiyle işten ayrılırsa, işsizlik maaşı alırken belli bir süre kesinti yaşanabilir. Bu sorunun önüne geçmek için iş ajansına bilgi vermek önemli.

Maaşların zamanında ödenmesi hem çalışanlar hem de işverenler için büyük önem taşıyor. Çalışanlar, böyle bir durumla karşılaştıklarında haklarını bilirse, maddi kayıplarını en aza indirebilirler.(bb)