Almanya’da Kira Sözleşmelerinde Fesih Süreleri

Almanya’da Kira Sözleşmelerinde Fesih Süreleri

Almanya’da kiracılar ve ev sahipleri için fesih süreleri nasıl düzenleniyor? Ev sahibi kira sözleşmesini dilediği vakit fesh edebilir mi? İşte detaylar.

Almanya’da mevcut kira sözleşmesinin sona erdirilmesi belirli kurallara tabi. Kiracılar ve ev sahipleri, kira sözleşmesini sonlandırırken yasal sürelere uymak zorunda. Buna göre özellikle kira sözleşmelerinin feshi konusunda hem kiracılar hem de ev sahipleri için belirli kurallar bulunuyor. Tarafların mağdur olmaması ve sürecin hukuka uygun ilerlemesi için yasal düzenlemeleri bilmek büyük önem taşıyor.

Kira Sözleşmelerinde Güven İlişkisi

Bir kira sözleşmesi, hem kiracı hem de ev sahibi için karşılıklı güven esasına dayanıyor. Kiracı, ev sahibinin belirlediği kurallara uymak zorundayken, ev sahibi de kiracının haklarına saygı göstermeli. Ancak her kira ilişkisi bir noktada sona erebiliyor. Bu noktada kira sözleşmesini feshetmek isteyen tarafın belirli yasal süreleri dikkate alması gerekiyor.

Kiracılar İçin Fesih Süresi

Kiracılar, kiralarını üç aylık fesih süresi ile sonlandırabiliyor. Bir kiracı, mevcut evinden ayrılmak istediğinde fesih bildirimi yaptıktan sonra sözleşme, takip eden üçüncü ayın sonunda sona eriyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kiracının söz konusu evde oturma süresinin fesih süresine bir etkisinin olmaması. Yasal olarak her kiracı için geçerli olan fesih süresi üç ay olarak belirlenmiş durumda.

Ev Sahipleri İçin Fesih Süresi

Ev sahipleri için kira sözleşmesinin feshi daha farklı kurallara tabi. Ev sahibinin kiracıyı evden çıkarabilmesi için belirli gerekçelere sahip olması gerekiyor. Ayrıca fesih süresi kiracının kaç yıldır o evde oturduğuna bağlı olarak değişkenlik gösteriyor.

İşte kira süresine göre ev sahipleri için belirlenen fesih süreleri:

 

Kira Süresi Ev Sahibi İçin Fesih Süresi Kiracı İçin Fesih Süresi
0 yıl 3 ay 3 ay
1 – 4 yıl 3 ay 3 ay
5 – 7 yıl 6 ay 3 ay
8 – 50 yıl 9 ay 3 ay