Ali Mete: “Almanya’da Müslüman Karşıtı Ayrımcılık Sebebiyle Endişeliyiz”

oplus_262144
IGMG Genel Sekreteri Ali Mete, Alman Entegrasyon ve Göç Araştırmaları Merkezi’nin yayımladığı Ulusal Ayrımcılık ve Irkçılık Monitörü’nün sonuçlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Mete, Müslüman karşıtı ırkçılığın Almanya’da köklü bir sorun haline geldiğini belirtirken, devletin bu noktada acilen harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
- ALMANYAGündem
- 20 Mart 2025
İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Ali Mete, Alman Entegrasyon ve Göç Araştırmaları Merkezi’nin (Dezim) yayımladığı Ulusal Ayrımcılık ve Irkçılık Monitörü’nün sonuçlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Mete, Müslüman karşıtı ırkçılığın Almanya’da sıradan bir mesele olmadığını, aksine köklü bir sorun haline geldiğini belirterek, devletin bu konuda acilen harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
“Müslüman Kadınlar Bu Durumdan Ağır Şekilde Etkileniyor”
Almanya’da yaşayan Müslümanların, toplumun diğer kesimlerine kıyasla daha fazla ayrımcılığa maruz kaldığını vurgulayan Mete, “Yapılan araştırma, özellikle Müslüman kadınların bu durumdan ağır şekilde etkilendiğini ortaya koyuyor. Müslüman kadınların yüzde 61’i, bir yıl içinde en az bir kez ayrımcılığa uğradığını düşünüyor. Bu durum, onları Almanya’da en fazla ayrımcılığa maruz kalan gruplardan biri haline getiriyor. İş arama sürecinde, ev bulmada ve kamusal alanlarda günlük yaşamlarını sürdürürken ön yargı ve dışlanmayla karşı karşıya kalıyorlar.” diye kaydetti.
“Devlet Kurumlarına Olan Güven Giderek Azalıyor”
Ayrımcılık mağdurlarının devlet kurumlarına olan güveninin ise giderek azaldığını belirten Genel Sekreter, araştırmaya göre, ırkçılıktan etkilenenler arasında federal hükümete duyulan güvenin 2022’den bu yana yüzde 20 oranında düşüş gösterdiğinin altını çizdi. Mete, “Bu güven kaybı özellikle düzenli olarak ayrımcılığa uğrayan Müslüman kadınlar arasında daha belirgin hale geldi. Devlet kurumlarına olan güvenin azalması, toplumsal bütünleşme açısından ciddi bir risk oluşturuyor.” diye ekledi.
“Müslümanlar Almanya’da Yapısal Olarak Mağdur Ediliyor”
Ali Mete, Almanya’daki Müslümanların maruz kaldığı ayrımcılığın sadece bireyler tarafından uygulanmadığını, aynı zamanda yapısal mekanizmalarla da uygulandığını ifade etti. Müslüman kadınların yaşadığı tecrübelerin artık münferit vakalar olarak görülmemesi gerektiğini de vurgulayan Mete, “Bu araştırma, mağdurların zaten yıllardır dile getirdiklerini bir kez daha ortaya koyuyor; Müslümanlar Almanya’da yapısal olarak mağdur ediliyor. Siyasiler sembolik önlemlerin arkasına saklanmamalı, Müslüman karşıtı ırkçılıkla mücadele için somut adımlar atmalıdır.” diye vurguladı.
“Daha Somut Adımlar Atılmalı”
IGMG Genel Sekreteri, yetkililerin bu konuda daha somut adımlar atması gerektiğini ifade ederek, mevcut politikaların yetersiz kaldığını söyledi. Irkçı eylemlerin etkili bir şekilde cezalandırılması, devlet yetkilileri ve emniyet personeli arasında ırkçılığa karşı duyarlılığın artırılması gerektiğini vurguladı. Ali Mete ayrıca toplumda mağdurların yaşadığı ayrımcılığın önemsizleştirilmek yerine ciddiye alınması gerektiğini belirtirken, ayrımcılığın sadece mağdurların değil, tüm toplumun ortak bir sorunu olduğunu ve Almanya’nın bu sorunu yalnızca kabul etmekle kalmayıp, nihayet etkili ve kalıcı çözümler üretmesi gerektiğini ifade etti.(bb)