İkinci Solingen Faciası’nın Birinci Yıldönümü: “Yaşayan Ölüler Gibiyiz”

İkinci Solingen Faciası’nın Birinci Yıldönümü: “Yaşayan Ölüler Gibiyiz”

@aa

Almanya’nın Solingen kentinde 25 Mart 2024’te meydana gelen ve 4 kişilik bir ailenin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan kundaklamanın ardından tam bir yıl geçti. Olayın yıldönümünde, iki ayrı anma töreni düzenlendi.

Almanya’nın Solingen’de geçen yıl meydana gelen kundaklama sonucu 4 kişilik bir ailenin hayatını kaybetmesinin üzerinden bir yıl geçti. Olayın yıldönümünde düzenlenen anma törenlerinde, katılımcılar adalet talep etti ve ırkçılıkla mücadele vurgulandı. Soruşturma ise hala sonuçlanmadı, mağdur aileler ve toplum adaletin hızlandırılmasını istiyor.

Bina Önünde Anma Programı

Sabah saatlerinde, yangının meydana geldiği bina önünde organize edilen törene 80 kişi katıldı. Tören sırasında alan, çiçekler, mumlar ve hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu bir anıt tabelası ile donatıldı. Burada, kaybedilen aileyi anmak için dualar okundu ve anma mesajları paylaşıldı.

Belediye Başkanı Katılım Sağladı

Törene Solingen Belediye Başkanı Tim Kurzbach ve Türkiye’nin Düsseldorf Başkonsolosu Ali İhsan İzbul da katılarak, mağdur ailelere başsağlığı diledi. Belediye Başkanı Kurzbach yaptığı konuşmada, “Bu tür trajedilerin tekrar yaşanmaması için hep birlikte mücadele etmeliyiz. Toplum olarak dayanışma içinde olmalıyız.” dedi.

Akşam saatlerinde ise, Neumarkt Meydanı’nda farklı gruplar tarafından düzenlenen daha büyük bir anma etkinliği gerçekleştirildi. “Bunt statt Braun” ittifakı ve Remscheid’deki Die Linke partisi tarafından desteklenen etkinliğe yaklaşık 150 kişi katıldı.

“Irkçılığa Hayır”

Katılımcılar, yangının yaşandığı bina önünden Neumarkt Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında “Adalet İstiyoruz” ve “Irkçılığa Hayır” sloganları atıldı. Neumarkt Meydanı’nda yapılan konuşmalarda, bu tür olayların artık Almanya’da son bulması gerektiği vurgulandı.

ALMANYA | 28 Mayıs 2024 Almanya’da 31 Yıldır Dinmeyen Acı: Solingen Faciası

“Solingen İçin Adalet”

Anma etkinliklerinin yanı sıra, sosyal medyada da büyük bir kampanya başlatıldı. “Solingen İçin Adalet” etiketiyle yapılan paylaşımlar, olayın unutulmaması ve adaletin sağlanması için binlerce kişi tarafından desteklendi.

Yangından Kurtulanlar ve Ailelerin Dramı

Öte yandan yangından sağ kurtulanlar için de bu yıldönümü, derin duygularla doluydu. Özellikle üçüncü kattan atlayarak hayatta kalmayı başaran bir çift, olayın kendileri üzerinde bıraktığı izleri hala taşıdıklarını belirtti. Genç çiftin ağır yanıkları nedeniyle aylarca hastanede tedavi gördüğü ve psikolojik destek almaya devam ettiği biliniyor.

“Hiç Canlı Bir Ölü Gördünüz Mü?

Baba İsmayil Zhilov’un ebeveynleri Emil ve Gulka Z., torunlarının ve çocuklarının acısını hala derinden yaşadıklarını ifade etti. “Hiç canlı bir ölü gördünüz mü? Biz öyleyiz. Nasıl hayatta kaldığımızı bilmiyoruz.” diyerek yaşadıkları acıyı dile getirdiler. Çift, artık yalnızca diğer oğulları için hayata tutunduklarını söyledi.

Yangın ve İlk Araştırmalar

25 Mart 2024 gecesi, Solingen’in Höhscheid semtinde dört katlı bir binada kundaklama sonucu çıkan yangın, Bulgaristan vatandaşı olan Türk kökenli 4 kişilik bir ailenin hayatını kaybetmesine neden oldu. 29 yaşındaki baba İsmayil Zhilov, 28 yaşındaki anne Kıymet, 5 yaşındaki kızları Gizem, henüz 3 aylık olan bebekleri Elis olayda hayatını kaybetmişti.

Soruşturma “Cinayet” Kapsamında Ele Alındı

Yangında ayrıca dokuz kişi yaralanmış, bunlardan ikisi yoğun bakıma alınmıştı. Yangının ilk incelemelerinde Wuppertal Savcılığı, olayın kundaklama olmadığı yönünde bir açıklama yapmıştı. Ancak bağımsız bilirkişi raporları, yangın hızlandırıcı maddelerin kullanıldığına dair bulgular ortaya koymuş ve kundaklama ihtimalini gündeme getirmişti. Bu gelişme soruşturmayı büyük ölçüde değiştirirken, bunun ardından olay “cinayet” kapsamında ele alınmaya başlandı.

YAZARLAR | 10 Eylül 2024 IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün: Aşırı Sağın Yükselişi Önlenemez mi?

Yaşanan olay, Almanya’da göçmen karşıtlığının arttığı bir dönemde gerçekleşti. Özellikle aşırı sağcı grupların ve ırkçı saldırıların yükselişe geçtiği bir zamanda yaşanan bu trajedi, 1993 yılındaki Solingen Katliamı’nı hatırlattı. O dönemde Genç ailesine ait bir ev Neonaziler tarafından kundaklanmış, beş Türk vatandaşı hayatını kaybetmişti.

Soruşturmada Son Durum

Olayın zanlısı Wuppertal Bölge Mahkemesi’nde görülen davada suçunu itiraf etti. Duruşmaya tutuklu katılan 40 yaşındaki Daniel S, 4 cinayet ve 21 cinayete teşebbüs suçlaması ile yargılandığı davada, söz konusu binayı kundakladığını ve binayı daha önce de kundaklama girişimlerinde bulunduğunu da kabul etti. Savunma avukatı, 21 Ocak’ta yargılanmaya başlanan Daniel S’nin, Solingen’deki kundaklama olayından önce uyuşturucu kullandığını ifade etti. Daniel S’nin 2020 yılına kadar kundakladığı binanın arkasındaki dairede yaşadığı ve ev sahibiyle anlaşmazlık içinde olduğu kaydedildi.

Bilgisayarında Irkçı İçerikler Bulundu

Son olarak mahkeme sürecinde sunulan ve sanığın bilgisayarında bulunan 166 görüntü, aşırı sağ motifli bir saldırının söz konusu olduğuna dair şüpheleri güçlendiriyor. “Solinger Tagblatt”a göre, görüntülerde Hitler’in resmi yer alırken, altına “Sensiz her şey sıkıcı” yazılmış.  Söz konusu diğer görüntülerin de acımasız, ırkçı, insanlık dışı ve aşırı sağcı içeriklere sahip olduğu ifade edildi. Bu dosyaların incelenip davada delil olarak sunulması, soruşturma yetkililerinin değil, davacı avukatı olan Seda Başay-Yıldız’ın başvurusu sonrası gerçekleşti.(bb)