Almanya’da Güneş Tutulması Heyecanı

Almanya’da Güneş Tutulması Heyecanı

Almanya’da 29 Mart’ta öğle saatlerinde kısmi Güneş tutulması yaşanacak. Uygun koşullarda gözlem yapanlar bu doğa olayını izleyebilecek.

Almanya bugün gökyüzünde nadir görülen bir doğa olayına tanıklık edecek. Gün ortasında gerçekleşecek olan kısmi güneş tutulması sırasında, Ay’ın Güneş’in önünden geçmesiyle Güneş’in bir kısmı gölgede kalacak. Ancak bu doğa olayı, ülkenin farklı bölgelerinde değişen oranlarda gözlemlenecek.

Hangi Bölgelerde Daha Belirgin Olacak?

Tutulmanın etkisi Almanya genelinde farklılık gösterecek; kuzeye doğru gidildikçe Güneş’in daha büyük bir bölümü Ay tarafından örtülecek. Örneğin, Münih’te Güneş’in yalnızca yüzde 10,8’i örtülürken, Aachen’de yüzde 21,3; Berlin’de yüzde 15,3; Bremen’de yüzde 21,4; Dresden’de yüzde 12,6; Hamburg’da yüzde 20,7; Hannover’da yüzde 19,3; Kiel’de yüzde 21,8; Köln’de yüzde 20,4 ve Sylt Adası’nda yüzde 24,8 oranında örtülme gerçekleşecek.

Dışarıda Gözle Görülür Bir Karanlık Olacak mı?

Güneş tutulmaları genellikle gündüz saatlerinde ani bir karanlık oluşturuyor. Ancak bu durum, tutulmanın derecesine bağlı olarak değişiyor. Berlin Planetaryum Vakfı’ndan Tim Florian Horn, Almanya’daki bu kısmi tutulmanın günlük ışık seviyeleri üzerinde gözle görülür bir etkisi olmayacağını belirtti. Horn, “Güneş o kadar parlak ki, yüzde birkaç oranında örtülmesi fark edilir bir kararma oluşturmaz.” diyerek, bu olayın günlük yaşantıyı pek etkilemeyeceğini ifade etti.

Tutulma Hangi Saatlerde Gerçekleşecek?

Kısmi güneş tutulması, Almanya’nın batısından doğusuna doğru farklı saatlerde başlayacak. Aachen’de tutulma sabah saat 11.17’de başlayıp en yüksek seviyeye 12.09’da ulaşacak; Berlin’de ise başlangıç saati 11.32, maksimum seviyeye ulaşma zamanı ise 12.19 olarak öngörülüyor. Genel olarak tutulma, Almanya genelinde öğleden sonra 13.00 civarında sona erecek.

Güneş Tutulması Nasıl Oluşur?

Güneş tutulmaları, Ay’ın Dünya ile Güneş arasına girmesiyle meydana geliyor. Üçü de  tam olarak hizalandığında, Güneş tamamen kapanarak tam güneş tutulması oluşuyor. Ancak bu hizalanma tam gerçekleşmediğinde, Güneş diskinin yalnızca bir kısmı örtülerek kısmi güneş tutulması meydana geliyor. Bugün gerçekleşecek olan tutulma da kısmi tutulma kategorisinde yer alıyor.

Göz sağlığını korumak adına, güneş tutulmalarını doğrudan çıplak gözle izlemek son derece tehlikeli. Tutulmayı güvenli bir şekilde gözlemlemek isteyenlerin özel güneş gözlükleri veya teleskop filtreleri kullanmaları tavsiye ediliyor.(bb)