Almanya’da Çocuklarda Gıda Takviyesi Tehlikesi: Stiftung Warentest Uyardı!

Almanya’da Stiftung Warentest’in yaptığı incelemelerde, çocuklara yönelik 18 gıda takviyesinden 17’sinde önemli eksiklikler tespit edildi ve hiçbir ürün tavsiye edilmedi. Uzmanlar, bu takviyelerin sağlık açısından risk taşıyabileceğini vurguladı.
- ALMANYATOPLUM
- 1 Nisan 2025
Almanya’da Stiftung Warentest, çocuklar için üretilen gıda takviyelerinin güvenilirliği konusunda ciddi uyarılarda bulundu. Yapılan incelemelerde, test edilen 18 ürünün 17’sinde önemli eksiklikler tespit edildi ve hiçbir ürün tavsiye edilmedi. Stiftung Warentest’in araştırma direktörü Holger Brackemann, Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, “Görünüşte zararsız olan bu ürünler, en iyi ihtimalle gereksiz, en kötü ihtimalle ise sağlık için tehlikeli olabilir.” dedi.
Test Sonuçları Endişe Verici
Brackemann, test sonuçlarını “oldukça endişe verici” olarak nitelendirdi. İncelenen 15 ürünün, önerilen vitamin ve mineral miktarlarını aştığı belirtildi. Özellikle beş ürünün, A vitamini veya bakırın aşırı dozda alınmasına neden olabileceği için kesinlikle önerilmediği vurgulandı. Brackemann, “Bakırın çocuk ürünlerinde yeri yoktur.” diyerek, uzun vadede karaciğer hasarına yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, ek A vitamini alımının çocuklarda baş ağrısı veya karaciğer sorunlarına neden olabileceği ifade edildi.
Çocuklarda Genel Bir Eksiklik Yok
Uzmanlar, Almanya’da yapılan araştırmalara göre, çocuklar ve gençler arasında genel bir vitamin veya mineral eksikliği olmadığını, çoğunun dengeli beslenme ile yeterli miktarda vitamin ve mineral aldığını belirtti. Sadece vegan beslenen çocuklar gibi belirli gruplarda eksiklikler görülebileceği ifade edildi. Buna rağmen, çocukların yaklaşık yüzde 5’inin gıda takviyeleri kullandığı ve bunun Almanya genelinde yüz binlerce çocuğa denk geldiği belirtildi.
Ebeveynlerin Korkuları Üzerinden Kazanç Sağlanıyor
Stiftung Warentest’in beslenme ve sağlık bölümü yöneticisi Nicole Merbach, “Yaşa uygun beslenme, sağlıklı zihinsel gelişim, dikkat ve hafıza gelişimi veya bağışıklık sisteminin normal işleyişini destekleme gibi vaatler, esasen ebeveynlerin korkuları üzerinden kazanç sağlamaktır.” dedi. Ebeveynlerin bu ürünler için yılda yaklaşık 584 avro harcadığı belirtildi.
Yasal olarak gıda takviyeleri gıda maddesi olarak kabul ediliyor. Bu nedenle, piyasaya sürülmeden önce maksimum miktarlar veya kontroller için özel düzenlemeler bulunmuyor. Brackemann, “Gıda takviyelerinin sıkı bir şekilde düzenlenmesi artık gereklidir.” diyerek, mevcut durumun yetersizliğine dikkat çekti.(bb)