Almanya’da Zorunlu Askerlik Yeniden Gündemde

Almanya’da Zorunlu Askerlik Yeniden Gündemde

@shutterstock

Almanya’da zorunlu askerlik tartışmaları yeniden alevlendi. CDU/CSU klasik modelin geri getirilmesini, SPD ve Yeşiller ise daha esnek ve gönüllü hizmet modellerini savunuyor.

Almanya’da zorunlu askerlik hizmetinin geri getirilmesi yönündeki tartışmalar alevleniyor. Bir süredir askıya alınan zorunlu askerlik, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla birlikte yeniden gündeme geldi. Ancak bu hizmetin nasıl uygulanacağı konusunda siyasi partiler arasında görüş ayrılıkları bulunuyor. Muhalefetteki Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU), klasik anlamda bir zorunlu askerlik sistemine dönüş yapılmasını savunurken, hükümet ortakları daha esnek modeller üzerinde duruyor. Peki, hangi parti ne öneriyor?

Zorunlu Askerlik Neden Yeniden Gündemde?

Almanya, savunma bütçesini artırarak orduyu modernize etmeye hazırlanıyor. Ancak en büyük sorunlardan biri personel açığı olarak görülüyor. Alman ordusunun eksik kadrolarla çalıştığını belirten Savunma Bakanlığı yetkilileri, asker açığının kapatılması için yeni çözümler bulunması gerektiğini vurguluyor. Alman Meclisi’nin Silahlı Kuvvetler Sorumlusu Eva Högl (SPD), Alman ordusunun tam kapasiteyle çalışabilmesi için daha fazla personele ihtiyaç duyduğunu belirtti. Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer Carsten Breuer de orduya en az 100 bin yeni askerin kazandırılması gerektiğini söyledi.

CDU/CSU Ne Öneriyor?

Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU), 2011 yılında kaldırılan zorunlu askerlik hizmetinin yeniden uygulanmasını savunuyor. Partinin temel programında, “Almanya değişen küresel güvenlik ortamına uyum sağlamalı ve NATO ile AB’nin savunmasına daha fazla katkıda bulunmalıdır.” ifadelerine yer verdi. CDU/CSU’ya göre, zorunlu askerliğin tamamen geri getirilmesi zaman alabilir. Bu nedenle ara bir çözüm olarak “kontenjan bazlı zorunlu askerlik” öneriliyor. Buna göre her genç zorunlu askerlik sistemine dahil edilecek ancak yalnızca belirli sayıda kişi gerçekten askere alınacak.

Ayrıca, tüm gençler için zorunlu bir “hizmet yılı” uygulaması da öneriliyor. Bu sistemde gençler isterse askerlik yapabilecek, istemeyenler ise sosyal, kültürel veya çevresel alanlarda görev alabilecek. CSU’lu siyasetçi Florian Hahn, mevcut güvenlik tehditlerine karşı zaman kaybedilmemesi gerektiğini belirterek, zorunlu askerliğin hızlı bir şekilde geri getirilmesini talep etti.

SPD Ne Öneriyor?

Koalisyon hükümetinin büyük ortağı SPD ise zorunlu askerliğe geri dönüş konusunda temkinli bir yaklaşım sergiliyor. SPD, klasik bir zorunlu askerlik yerine, isteğe bağlı ancak devletin yönlendirdiği bir model öneriyor. Buna göre, tüm gençler askerlik hizmeti için kayıt altına alınacak, ancak yalnızca gerçekten ihtiyacı karşılayacak kadar kişi askere çağrılacak. Öncelik ise gönüllü olarak başvuranlara verilecek.

Buna ek olarak, SPD de hizmet yılı fikrine sıcak bakıyor. SPD’li yetkililere göre bu hizmet sadece orduyla sınırlı kalmamalı, sosyal hizmetler, kültürel organizasyonlar ve çevre koruma alanlarında da gençlerin hizmet vermesi teşvik edilmeli.

İsveç Modeli Nedir?

SPD’nin önerisinin temelini oluşturan İsveç modelinde, 18 yaşına gelen gençler zorunlu olarak bir değerlendirme sürecinden geçiyor. Herkesin doldurduğu bir anket sonrasında bazı kişiler fiziksel ve zihinsel uygunlukları açısından askere çağrılıyor. Ancak gerçekte askere alınanların oranı bir yıl içerisindeki genç nüfusun yalnızca yüzde 7’sini oluşturuyor ve çoğunlukla bu kişiler askere gitmeyi gönüllü olarak kabul edenlerden seçiliyor.

Yeşiller Ne Öneriyor?

Yeşiller Partisi, zorunlu askerlik yerine zorunlu bir “Serbest Hizmet” modelini öneriyor. Bu modele göre, 18 ile 67 yaş arasındaki herkes altı aylık zorunlu bir hizmet yapmak zorunda olacak. Bu hizmet, askerlik hizmeti olarak yapılabileceği gibi, sivil savunma ya da sosyal hizmet alanlarında da yerine getirilebilecek. Eğer bir kişi daha önce gönüllü hizmetlerde bulunduysa, bu sürecin tamamını ya da bir kısmını saydırabilecek.

AfD ve Sol Parti Ne Diyor?

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi, zorunlu askerliğin iki yıllık bir süreyle yeniden getirilmesini savunuyor. AfD lideri Alice Weidel, seçim kampanyasında askerliğin tüm genç erkekler için zorunlu hale getirilmesini talep etmişti.

Buna karşın Sol Parti, zorunlu askerliğin kesinlikle geri getirilmemesi gerektiğini düşünüyor. Parti lideri Ines Schwerdtner, “Zorunlu askerlik hizmetinin kaldırılması medeniyet açısından bir ilerlemeydi.” diyerek bu sisteme geri dönüşü reddettiklerini açıkladı.

Gençler Zorunlu Askerlik Hakkında Ne Düşünüyor?

Gençler arasında zorunlu askerlik hizmetine yönelik tepkiler büyük ölçüde olumsuz. Mart ayında yapılan bir ankete göre, Almanların yüzde 58’i zorunlu askerliğin geri getirilmesini desteklerken, 18-29 yaş arasındaki gençlerin yüzde 61’i bu fikre karşı çıkıyor. Alman Federal Gençlik Konseyi, gençlerin zorla bir hizmete tabi tutulmaması gerektiğini savunurken, mevcut fahri hizmetlerin güçlendirilmesini öneriyor. Ayrıca, birçok gençlik derneği, siyasetçilerin zorunlu askerlik konusundaki tartışmalara gençleri yeterince dahil etmediğini eleştiriyor.(bb)