Trump’tan Çin’e Yüzde 50 Ek Gümrük Vergisi Tehdidi

ABD Başkanı Donald Trump @aa
ABD Başkanı Donald Trump, Çin’in misilleme vergilerini geri çekmemesi halinde yüzde 50 ek gümrük tarifesi uygulayacaklarını duyurdu. Çin yönetimi, Trump’ın hamlesine karşılık vereceklerini bildirdi.
- ABDDünya
- 8 Nisan 2025
ABD Başkanı Donald Trump, Çin’in karşılıklı tarifelere misilleme olarak açıkladığı yüzde 34’lük gümrük vergilerini geri çekmemesi halinde, bu ülkeye yüzde 50 ek tarife uygulayacaklarını bildirdi.
Trump, Truth Social hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulundu. ABD’ye misilleme yapan herhangi bir ülkenin derhal daha yüksek tarifelerle karşılaşacağı yönündeki uyarısını anımsatan Trump, buna rağmen Çin’in ABD’ye yönelik “uzun vadeli suistimalinin” ötesinde ek tarifeler yayınladığını belirtti.
9 Nisan’a Kadar Süre Verdi
Trump, Çin’in halihazırda “rekor düzeyde” olan gümrük tarifeleri, parasal olmayan tarifeler, şirketlerin sübvansiyonu ve uzun vadeli büyük para birimi manipülasyonuna ek olarak yüzde 34 oranında misilleme tarifeleri duyurduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
“Çin uzun süredir devam eden ticaret ihlallerine yaptığı yüzde 34’lük tarife artışını yarına kadar geri çekmezse, ABD 9 Nisan’dan geçerli olmak üzere Çin’e yüzde 50 oranında ek gümrük vergisi uygulayacak. Buna ek olarak Çin ile talep ettikleri görüşmelere ilişkin tüm müzakereler sonlandırılacak.”
Trump, görüşme talebinde bulunan diğer ülkelerle ise müzakerelerin derhal başlayacağını ifade etti.
Çin Karşı Tedbirler Alacak
Çin, ABD Başkanı Donald Trump’ın yüzde 50 ek gümrük tarifesi getirme tehdidine yönelik, bunun olması halinde “kararlı karşı tedbirler alınacağını” bildirdi. Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, Çin’in ABD’nin tarife artışlarına karşı olduğu ve tarifeleri daha fazla yükseltmeye yönelik herhangi bir adıma karşı koyacağı belirtildi.
ABD’nin tarife tehdidiyle hatasında ısrar ettiği ve zora dayalı tabiatını bir kez daha ortaya koyduğu kaydedilen açıklamada, “Eğer ABD bu yolda devam ederse, Çin sonuna dek kararlı karşı tedbirlerle yanıt verecektir.” ifadesine yer verildi.
“Gerekirse Yeninden Borçlanma Desteği Sunulacak”
Çin Merkez Bankasından yapılan açıklamada da gerekirse yeniden borçlanma desteği sunularak sermaye piyasasının istikrarının sağlanacağını vurgulandı.
Çin’in varlık fonu Çin Yatırım Kurumuna bağlı fon şirketi Central Huijin de dün yaptığı gibi Çin borsalarından hisseler satın alarak fiyat istikrarına katkı yapacağını duyurdu. (aa,c)