Almanya’da Bir Kaç Litre Benzin 2 Bin 180 Euro’ya Mal Oldu

Almanya’da Bir Kaç Litre Benzin 2 Bin 180 Euro’ya Mal Oldu

Almanya’da bir kadın yanlış yakıt doldurunca aracında arıza oluştu. Yardım çağırdığı özel firma, temizlik ve onarım işlemi için 2 bin 180 euroluk fatura çıkardı. Olay tüketici merkezine taşındı, aile suç duyurusunda bulundu.

Almanya’nın Thüringen eyaletinde yaşayan bir kadın, dizel aracına yanlışlıkla benzin doldurunca büyük mağduriyet yaşadı. Yaşanan olayda, dikkatsizlikle yapılan hata, aileye binlerce Euro’ya mal oldu.

Yanlış Yakıt, Motoru Durdurdu

Kadın sürücü, dizel aracı için yanlışlıkla yaklaşık 30 Euro’luk benzin aldı. Evine doğru kısa yolculuk sırasında motor arıza sinyalleri vermeye başladı. Zorlukla evine ulaşan kadın, aracın benzine bağlı olarak zorlandığını fark etti. Kocası motor kapağını açtığında durumu netleştiren güçlü bir benzin kokusuyla karşılaştı.

Yüksek Fatura Şoku

Çift, Google üzerinden ulaştığı özel bir firmadan yardım istedi. Firma, 380 euro tutarında bir yol ücreti karşılığında yardım sözü verdi. Aynı günün akşamında gelen teknisyen, aracın yakıt sisteminde metal talaşları tespit ettiğini belirtti ve aracı tamir etti. Ancak işlem sonunda gelen fatura tam 2 bin 180 Euro oldu.

Savcılığa Suç Duyurusunda Bulundular

Ertesi sabah tüketici merkeziyle iletişime geçen aile, fahiş fiyat uygulaması nedeniyle itiraz etti. Aynı işlemin yerel bir tamir atölyesinde yalnızca 755 Euro’ya mal olacağını öğrenen çift, duruma itiraz ederek ödemenin bir kısmını geri talep etti. Firmanın yanıt vermemesi üzerine savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Masraf Kullanıcıya Kalıyor

ADAC verilerine göre, Almanya genelinde yılda yaklaşık 20 bin kişi aracını yanlış yakıtla dolduruyor. Yanlış yakıt dolumu sonucu oluşan zararlarda, genellikle kasko sigortaları devreye girmiyor. Motorun temizlenmesi, yakıt sisteminin yıkanması ve bazı parçalarda değişim gerekebiliyor. Bu nedenle masraflar araç sahibine yükleniyor.

ADAC’tan Hayati Uyarılar: Yanlış Yakıt Dolumunda Ne Yapmalı?

ADAC, bu tür hatalardan korunmak ve oluşan zararı en aza indirmek için çeşitli önerilerde bulundu. Buna göre hatalı dolumunun fark edildiği anda yakıt almanın durdurulması gerektiği belirtildi. Ayrıca kontağı açmadan yardım talep edilmesinin önemine vurgu yapıldı. Benzin yerine dizel veya tersinin doldurulması durumunda ise eğer motor çalıştırılmadıysa, sadece tankın boşaltılmasıyla durumun çözülebileceği ifade edildi. Ancak motorun çalışması durumunda, sistemde hasar oluşabileceği belirtildi.(bb)