Avrupa’da Filistin’e Destek Yürüyüşü Düzenlendi

Avrupa’da Filistin’e Destek Yürüyüşü Düzenlendi

@aa

İsveç’in başkenti Stockholm, İngiltere’nin başkenti Londra ve İspanya’nın birçok kentinde bir araya gelen Filistin destekçileri, ateşkes anlaşmasını ihlal eden İsrail’i, Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılardan dolayı protesto etti.

İsveç’in başkenti Stockholm, İngiltere’nin başkenti Londra ve İspanya’nın birçok kentinde bir araya gelen Filistin destekçileri, ateşkes anlaşmasını ihlal eden İsrail’i, Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılardan dolayı protesto etti.  Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi, İsrail ordusunun 10 Ekim’de devreye giren ateşkesi ihlal ederek Gazze’ye hava saldırılarında bulunmasına ve insani yardım girişini kısıtlamasına tepki gösterdi.

“Filistin işgali derhal sona ersin”, “Soykırım ve abluka sona ersin”, “İnsani yardıma serbest erişim ve Gazze’nin yeniden inşası”, “İsrail barış anlaşmasına uysun” yazılı dövizler taşıyan göstericiler, İsveç hükümetini İsrail’e karşı kapsamlı askeri ambargo uygulamaya davet etti.

İngiltere

İngiltere’nin başkenti Londra’da on binlerce Filistin destekçisi, İsrail’in ateşkese rağmen Gazze saldırılarını sürdürmesi ve İsrail’e silah satışlarının devam etmesine tepki gösterdi. Londra’nın ünlü parklarından Green Park girişinde toplanan on binlerce eylemci, Filistin’e destek için Başbakanlık Ofisi 10 Numara’nın bulunduğu Downing Sokağı girişine yürüdü.

Filistin’e destek sloganları atan eylemciler, İngiltere hükümetinin İsrail’e silah satışlarına devam etmesine ve Gazze’de ateşkese rağmen İsrail saldırılarının sürmesine tepki gösterdi. Eylemciler, ayrıca Filistin’e destek için İsrail karşıtı eylemler düzenleyen bazı eylemcilerin gözaltına alınması, bazı eylem gruplarının ise yasaklanmasını eleştirerek davaların düşürülmesini istedi.

Almanya

Almanya’nın başkenti Berlin’de, İsrail’e yaptırım uygulanması talebiyle Filistin’e destek gösterisi yapıldı. Kreuzberg ilçesindeki Kottbusser Damm Caddesi’nde “Suç ortaklığını durdurun, yaptırımlar şimdi” çağrısıyla toplanan çok sayıda gösterici daha sonra şehir merkezindeki Leipzig Meydanı’na doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Göstericiler, İsrail uluslararası insancıl hukuka uyana ve Gazze’ye yönelik ablukayı tam olarak kaldırana kadar bu ülkeye sert yaptırımlar getirilmesini istedi.

İsviçre

İsviçre’nin Cenevre kentinde binlerce kişi, Filistin halkıyla dayanışma için yürüyüş yaptı. Aktivistler, 29 Kasım Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü dolayısıyla eylem düzenledi. İngiliz Bahçesi parkında toplanan binlerce kişi, şehir merkezinde saatlerce yürüdü. İsrail karşıtı İngilizce, Fransızca ve Arapça sloganlar atan göstericiler, Gazze’deki soykırımın son bulmasını talep etti.

Filistin bayrakları taşıyan eylemciler, İsrail’in Gazze’de varılan ateşkese rağmen saldırılarına devam etmesine ve insani yardım girişini kısıtlamasına tepki gösterdi. Göstericiler, İsrail’e karşı uluslararası boykot çağrısında bulundu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu aleyhinde slogan atan eylemciler, İsviçre hükümetini ve Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis’i, İsrail’in işlediği suçlara ortak olmakla suçladı.

İspanya

İspanya’nın Madrid ve Barselona başta olmak üzere birçok kentinde, Uluslararası Filistin Halkıyla Dayanışma Günü dolayısıyla meydanlara çıkan İspanyollar, İsrail’i kınadı. Uluslararası Filistin Halkıyla Dayanışma Günü dolayısıyla İspanya’nın 40’dan fazla kentinde gösteriler düzenlendi. Başkent Madrid ve Barselona gösterilerin en kalabalık olduğu yerler oldu. “Soykırımı durdurun”, “İsrail’e tam kapsamlı silah ambargosu” pankartları ile yürüyen İspanyollar, “Özgür Filistin”, “Katil İsrail” sloganları attı.

Yunanistan

Yunanistan’ın başkenti Atina’da “Uluslararası Filistin ile Dayanışma Günü” kapsamında Filistin’e destek yürüyüşü düzenlendi. Filistin’e destek veren çeşitli platformlar ve sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla yüzlerce kişi, “Uluslararası Filistin ile dayanışma günü” vesilesiyle başkent Atina’daki Eleftheri Parkı’nda buluştu. Eylemciler, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını sona erdirmesi, Filistin halkına özgür ve adil bir çözüm sunulması çağrısı yaptı. Filistin bayrakları taşıyan eylemciler “Filistin’e özgürlük” sloganları atarak İsrail’in Atina Büyükelçiliği’ne kadar yürüdü.(aa,c)