“Umre, Gençler İçin Bir Dönüm Noktası”
@camiahaber
IGMG Kadınlar Gençlik Teşkilatı Başkanı Zehra Karataş, umre sürecinde yürütülen çalışmaları ve bu yolculuğun gençlerin hayatında bıraktığı izleri Camia Haber’e anlattı.
- Gençlik
- 7 Ocak 2026
Aralık ayında gerçekleştirilen umre programlarına gençlerin gösterdiği yoğun ilgi dikkat çekti. IGMG Kadınlar Gençlik Teşkilatı Başkanı Zehra Karataş ile gençlerin bu manevi yolculuğa neden bu kadar ilgi gösterdiğini, umre sürecinde yürütülen çalışmaları ve programın gençler üzerindeki etkilerini konuştuk.
- Zehra Hanım, özellikle gençlerin Aralık umresine gösterdiği ilgi oldukça yoğun. Bu ilgiyi ve katılımı nasıl değerlendiriyorsunuz? Kadınlar Gençlik Teşkilatı umre çalışmalarına nasıl hazırlandı?
Gençlerin Aralık umresine gösterdiği yoğun ilgi, onların manevi arayışlarının ve İslam’a olan bağlılıklarının güçlü bir yansımasıdır. Bu ilgi bizleri son derece mutlu etmekle birlikte, sorumluluğumuzu da artırdı. Kadınlar Gençlik Teşkilatı (KGT) olarak hazırlık sürecinde gençlerin beklenti ve ihtiyaçlarını merkeze aldık; ibadet bilincini güçlendiren, aynı zamanda sosyal ve kişisel gelişimlerine katkı sunan programlar planladık. Eğitim seminerleri, bilgilendirme toplantıları ve ablalık çalışmalarıyla süreci titizlikle yürüttük. Katılımın yüksek olması, gençlerin bu yolculuğu yalnızca bir ibadet olarak değil, hayatlarına dokunan dönüştürücü bir tecrübe olarak gördüklerini gösteriyor.
- Gençler tarafından en ilgi gören etkinliğiniz hangisi oldu? Gençlere bu yolculukta nasıl eşlik ettiniz?
Aslında tüm çalışmalarımıza ilgi yoğundu. Ancak özellikle Mekke ve Medine’de gerçekleştirdiğimiz ‘Gençlik Sohbet Halkalarımız’ gençlerimizden büyük teveccüh gördü. Medine’de “Ravza Sohbetleri”, Mekke’de ise otelde düzenlenen “Gençlik Sohbetleri” ve lobi buluşmaları şeklinde gerçekleşti. Lobide kurduğumuz KGT standı neredeyse hiç boş kalmadı. Bu buluşmalarda dinî meselelerin yanı sıra gençlerin günlük hayatta karşılaştıkları sorulara birlikte cevaplar aradık.
Bunun yanında günlük aksiyonlarımız ile umreyi yalnızca ziyaret edilen mekânlardan ibaret olmayan, hayatı dönüştüren bir tecrübeye dönüştürmeyi hedefledik.
Öne çıkan çalışmalardan biri de “Hacer Halkamız” ve “Bir Dua Bırak, Bir Duaya Vesile Ol” etkinliğimiz oldu. Hacer Halkamızda, özel durumu olan kardeşlerimizle birebir ilgilenerek onlarla Harem sokaklarında sohbetler ettik, manevi bir paylaşım ortamı oluşturduk.
“Bir Dua Bırak, Bir Duaya Vesile Ol” çalışmamızda ise şu hadisi esas aldık: “Bir Müslümanın, yanında bulunmayan din kardeşine yaptığı dua kabul olunur. Bir kimse din kardeşine hayır dua ettikçe, yanında bulunan görevli bir melek, ‘Duân kabul olsun, aynı şeyler sana da verilsin’ diye dua eder.” (Müslim, Zikir 87-88; İbn Mâce, Menâsik 5)

Bu kapsamda gençler kendi dualarını yazıp bırakırken, başka bir kardeşlerinin duasını alarak ona dua ettiler. Böylece hem paylaşım hem de kardeşlik bilinci güçlendi.
Ayrıca kafilelerde görev alan ve Merkez KGT ablalarımız, yolculuk boyunca gençlere birebir eşlik etti. Sorularını dinledik, manevi atmosferi daha derin yaşamaları için rehberlik ettik. Bu ilgi, gençlerin kendilerini değerli hissetmelerine ve umrenin ruhunu daha iyi kavramalarına vesile oldu.
Son olarak, olmazsa olmazlarımızdan olan Gençlik Gecelerimiz, hem manevi hem de kolektif bir uyanışın âdeta tacı hâline geldi.
- Nasıl bir izlenimle geri dönüyorsunuz? Gençlerin umre yolculuğu hayatlarına ne katıyor?
Umreden dönerken en belirgin izlenimimiz, gençlerin manevi olarak yenilenmiş ve daha bilinçli bir şekilde hayatlarına devam etmeleriydi. Umre; sabrı, paylaşmayı ve kardeşlik bilincini yaşayarak öğrenmelerine imkân sunuyor. Birçok genç için bu yolculuk gerçek anlamda bir dönüm noktası oluyor; dinî bilgi ve farkındalıklarını artırırken karakter gelişimlerine de ciddi katkı sağlıyor. Gençlerimiz, bu tecrübenin onlara yeni hedefler kazandırdığını ve kimliklerini daha güçlü hissetmelerine vesile olduğunu sıkça dile getirdiler. Ayrıca bu yolculuk sayesinde teşkilatımızı daha yakından tanıyan ve dönüşte “Ben de varım” diyerek görev almak isteyen gençlerimizi görmek bizleri ayrıca mutlu etti.
- IGMG ailesinin bir mensubu olarak bundan sonraki umre yolculukları için okuyucularımıza ne söylemek istersiniz?
IGMG ailesinin bir ferdi olarak şunu gönül rahatlığıyla ifade edebilirim: Umre, sadece bir ibadet değil; aynı zamanda bir eğitim, bilinçlenme ve kardeşlik yolculuğudur. Özellikle gençlerimiz için hayatlarında silinmez izler bırakıyor. Bundan sonraki umre programlarımızda da aynı heyecan, titizlik ve sorumluluk bilinciyle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Okuyucularımıza tavsiyem, bu manevi fırsatı değerlendirmeleri ve gençleri bu yolculuğa teşvik etmeleridir. Çünkü umre, imanı tazeleyen ve hayata yön veren güçlü bir başlangıçtır.
