Almanya Ekonomisinde Büyüme Beklentisi Düşürüldü
@shutterstock
Almanya ekonomi araştırma enstitüleri 2026 büyüme tahminini sert şekilde aşağı çekti.
- ALMANYATOPLUM
- 1 Nisan 2026
Almanya’da önde gelen ekonomi araştırma enstitüleri, İran savaşı nedeniyle yükselen enerji fiyatlarının etkisiyle 2026 yılına ilişkin büyüme tahminlerini önemli ölçüde düşürdü. Enstitüler, Almanya ekonomisinin 2026’da yalnızca yüzde 0,6 oranında büyümesini beklediklerini açıkladı. Yaklaşık altı ay önce bu oran yüzde 1,3 olarak öngörülüyordu.
Büyüme Beklentisi Yüzde 0,9’a Düşürüldü
Ifo Enstitüsü Konjonktür Şefi Timo Wollmershäuser, enerji fiyatlarındaki şokun ekonomik toparlanmayı ciddi şekilde etkilediğini belirterek, “İran savaşı kaynaklı enerji krizi toparlanmayı zorluyor. Ancak genişleyici maliye politikası iç talebi destekleyerek daha büyük bir gerilemeyi önlüyor.” dedi. Enstitüler 2027 yılı için büyüme beklentisini de yüzde 0,9’a çekti. Önceki tahmin yüzde 1,4 seviyesindeydi.
Uzmanlara göre, son yıllardaki durgunluk ve 2025’teki sınırlı büyümenin ardından Almanya ekonomisinin bu yıl toparlanması bekleniyordu. Bu toparlanmanın özellikle savunma harcamaları ve altyapı yatırımlarıyla desteklenmesi öngörülüyordu.
Ancak enerji fiyatlarındaki artışın enflasyonu yeniden yükseltmesi bekleniyor. Özellikle doğalgaz fiyatlarındaki artış gübre maliyetlerini artırırken, bunun da gıda fiyatlarına yansıdığı belirtiliyor. Üretim ve taşımacılık maliyetlerindeki yükselişin de genel mal fiyatlarını artıracağı ifade ediliyor. Artan enflasyonun ise özel tüketimi baskılayacağı öngörülüyor.
Ekonomistler, enerji fiyatlarını düşürmeye yönelik doğrudan devlet müdahalelerine karşı çıkıyor. Bu tür adımların piyasa mekanizmasını bozabileceğini belirten uzmanlar, bunun yerine hedefe yönelik sosyal desteklerin uygulanmasını öneriyor.
Almanya Federal Ekonomi Bakanlığı da Büyüme Beklentilerini Revize Edecek
Almanya Federal Ekonomi Bakanlığı’nın da önümüzdeki günlerde büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etmesi bekleniyor. Hükümet şu ana kadar 2026 için yüzde 1,0 büyüme öngörüyordu. Daha düşük büyüme beklentisi, vergi gelirlerinin azalmasına ve bütçe üzerindeki tasarruf baskısının artmasına yol açabilir.
Ekonomi Bakanı Katherina Reiche ise Orta Doğu’daki çatışmaların Almanya üzerindeki ekonomik baskıyı artırdığına dikkat çekerek, “Büyüme beklentileri belirgin şekilde zayıfladı. Artık cesur yapısal reformlara ihtiyaç var.” değerlendirmesinde bulundu.(bb)