Almanya’da Yerel Seçim: AfD Batı’da Oylarını Üçe Katladı
@shutterstock
Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinde gerçekleştirilen yerel seçimlerde CDU birinci parti olurken, SPD ve Yeşiller oy kaybetti. AfD ise 2021’e göre oylarını yaklaşık üç kat artırarak yüzde 15,9’a ulaştı ve eyalette üçüncü siyasi güç konumuna yükseldi. Hannover’de ise Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi ikinci tura kaldı.
- ALMANYAGündem
- 14 Eylül 2026
- 766
Almanya’da Saksonya-Anhalt seçimlerinden sonra yapılan ve yaklaşık 6,3 milyon seçmenin sandık başına gittiği Aşağı Saksonya eyalet yerel seçimlerinde Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) yüzde 27,2 ile birinci parti olsa da aşırı sağcı AfD oylarını üç kat artırdı.
CDU’yu yüzde 24,6 ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) takip etti. Ancak her iki parti de 2021 seçimlerine göre önemli ölçüde oy kaybetti. CDU’nun oy oranı 4,5 puan, SPD’nin ise 5,4 puan geriledi.
Seçim sonuçları, Aşagı Saksonya’da geleneksel olarak güçlü olan iki büyük partinin seçmen desteğinde belirgin bir aşınma yaşandığını ortaya koydu.
AfD Oylarını Üç Katladı
Seçimin en dikkat çekici sonucu ise Almanya için Alternatif (AfD) açısından geldi.
AfD, 2021’de Niedersachsen’da ilçe düzeyindeki seçimlerde yüzde 4,6 oy alırken, bu seçimde yüzde 15,9’a yükseldi. Böylece parti oy oranını 11,3 puan artırarak yaklaşık üç katına çıkardı.
Bu sonuçla AfD, yüzde 14,1’de kalan Yeşiller’i geride bırakarak Niedersachsen genelinde üçüncü büyük siyasi güç oldu.
AfD’nin özellikle Batı Almanya’da elde ettiği bu yükseliş, partinin yalnızca doğu eyaletlerindeki güçlü sonuçlarla sınırlı olmayan bir siyasi tabana ulaşmaya başladığı şeklinde değerlendiriliyor.
Yeşiller Ve FDP Geriledi
Seçimin kaybedenleri arasında Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) de yer aldı.
Yeşiller yüzde 14,1 oy alarak 2021’e göre 1,8 puan kaybetti. FDP ise yüzde 3,7’de kaldı ve 2,8 puanlık düşüş yaşadı.
Buna karşılık Sol Parti (Die Linke) oy oranını 3,2 puan artırarak yüzde 6’ya yükseltti. (Deutschlandfunk)
Sonuçlar, merkez partilerdeki oy kaybının yalnızca tek bir siyasi yöne gitmediğini; sağda AfD’nin, solda ise Sol Parti’nin bundan yararlandığını gösterdi.
Seçime Katılım Arttı
Niedersachsen’daki seçimlere katılım oranı da önceki seçime göre yükseldi.
2021’de yüzde 57 civarında olan katılım, bu seçimde yüzde 64,6’ya çıktı. Böylece yaklaşık 7,6 puanlık artış yaşandı.
Seçimlerde yaklaşık 30 bin belediye ve yerel yönetim mandası için oy kullanılırken, çok sayıda belediye başkanlığı ve üst düzey yerel yönetim makamı için de seçim yapıldı.
Hannover’de Onay Ve Von Der Ohe İkinci Turda
Eyaletin başkenti Hannover’de Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışı ikinci tura kaldı.
Mevcut Belediye Başkanı ve Yeşiller Partisi adayı Belit Onay, oyların yüzde 45,6’sını alarak ilk sırada yer aldı. SPD adayı Axel von der Ohe ise yüzde 21,5 ile ikinci oldu.
CDU adayı Peter Karst yüzde 14,1, AfD adayı Jessica Miriam Schülke ise yüzde 10,8 oy aldı.
Hiçbir aday yüzde 50’yi geçemediği için Onay ile von der Ohe, 27 Eylül’de yapılacak ikinci turda Hannover Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarışacak.
Salzgitter’de AfD İkinci Tura Kaldı
AfD açısından dikkat çekici sonuçlardan biri de Salzgitter’de geldi.
AfD adayı Patricia Mair, Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde yüzde 25,67 oy alarak ikinci sıraya yerleşti ve CDU’nun mevcut Belediye Başkanı Frank Klingebiel ile ikinci turda yarışma hakkı kazandı. Klingebiel ilk turda yüzde 45,61 oy aldı. Bu sonuç, AfD’nin Niedersachsen’da yalnızca belediye meclislerinde oy artırmakla kalmayıp, bazı önemli şehirlerde belediye başkanlığı yarışlarında da belirleyici konuma geldiğini gösterdi.
Wolfsburg’da CDU Kazandı
Volkswagen’in merkezi Wolfsburg’da ise mevcut CDU’lu Büyükşehir Belediye Başkanı Dennis Weilmann seçimi ilk turda kazandı.
Weilmann yüzde 50,1 oy alarak gerekli çoğunluğu sağladı. SPD adayı Oliver Schneider yüzde 15,5, AfD adayı Thomas Schick ise yüzde 14,1 oy aldı. Bu nedenle Wolfsburg’da ikinci tura gerek kalmadı.
Seçimler Berlin ve Mecklenburg-Vorpommern Öncesinde Dikkat Çekti
Aşağı Saksonya seçimleri, Almanya’daki genel siyasi atmosfer açısından da önem taşıyor. Seçimler, AfD’nin Sachsen-Anhalt’taki güçlü performansının hemen ardından gerçekleşirken, önümüzdeki günlerde Mecklenburg-Vorpommern ve Berlin’de yapılacak seçimler öncesinde de önemli bir gösterge niteliği taşıyor.
CDU birinci parti olmayı sürdürse de hem CDU hem de SPD’nin oy kaybetmesi, geleneksel büyük partilerin seçmen tabanındaki erimenin devam ettiğini gösterdi. AfD’nin 2021’e göre 11,3 puanlık yükselişi ise seçim gecesinin en dikkat çekici sonucu oldu.






