Almanya’da Çalışanlara 3 Bin Euro’ya Kadar Prim: Kimler Faydalanabilecek?

Almanya’da Çalışanlara 3 Bin Euro’ya Kadar Prim: Kimler Faydalanabilecek?

Almanya’da iş verenlerin çalışanlara bir defaya mahsus 3 bin Euro’ya kadar prim verebileceği açıklandı. Bu paradan sosyal gider ve vergi kesilmeyeceğinin altı çizildi.

Tüm dünyada olduğu gibi Almanya’da da yaşanan ekonomik kriz, hükümeti çeşitli çözüm yollarına yönlendirmeye devam ediyor. Gaz, elektrik, gıda gibi bir çok alanda büyük pahalılığın söz konusu olduğu ülkede fiyatlar geçtiğimiz aya göre yüzde 10 zamlandı. Fahiş fiyatlar vatandaşları zorlamaya devam ederken, hükûmetten 3 Bin Euro’ya kadar “Enflasyon Primi” duyurusu geldi.

Başbakandan Ödeme Çağrısı

Buna göre ülkede iş verenler tarafından çalışanlara 3 bin Euro’ya kadar “Enflasyon Primi” verilebileceği açıklandı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, tüm iş verenlere bu primi ödeme çağrısında bulundu. Uygulamanın ilk etapta 2024 yılına kadar sürdürüleceği vurgulandı.

sosyal gider veya vergi kesilmeyecek

Bu miktarın parça parça veya bir defada bütün olarak ödenebileceği açıklandı. Söz konusu primden herhangi bir sosyal gider veyahut verginin kesilmeyeceğinin altı çizildi. Vergi muafiyeti için ise primin, mevcut maaşa ek olarak ödenmesi şartı söz konusu.

İlk Firmalardan Ödeme Duyurusu

Araba kiralama şirketi Sixt, çalışanlarına kişi başı bin 700 Euro prim ödeyeceğini duyurdu. Miele ve Stihl firmaları gibi bir çok büyük firma da çalışanlarına prim ödemeyi planladığını açıkladı.

“Enflasyon Primi”

Söz konusu Enflasyon Primi, Almanya’da yapılan üçüncü yardım paketinin bir parçası. İlk ödemelerin yakın zamanda başlayacağı tahmin ediliyor. Çalışanlara ne kadar miktar ödeneceği ise henüz bilinmiyor. Buna sadece iş verenlerin kendisi karar verebiliyor. Özellikle küçük ve orta halli işletmeler, mevcut ekonomik krizi nedeniyle büyük maddi sıkıntı içerisinde. Bu nedenle bir çok işletmenin bu primi ödeyemeceği tahmin ediliyor.(bb)