Almanya’da Az Gelirli Emekliler Ek Para Yardımı Alacaklar

Almanya’da Az Gelirli Emekliler Ek Para Yardımı Alacaklar

Almanya’da emeklilik maaşları düşük olan emeklilerin, ek konut yardımı, asgari temel geçim geliri yardımı ve kendi evi olanlar için konut masraf yardımı alma imkanları bulunuyor.

Almanya’da maaşları geçimlerine yerine yetmeyen emekliler 2023 yılında ek yardım alabilecekler. Emeklilere, ek konut yardımının yanı sıra asgari temel geçim geliri ve bakımevi konut yardımı, bakımevi şahsi katkısı için devlet yardımı verilecek.

Almanya’da emekliler, emeklilik maaşları da dikkate alınarak 2023 yılında şu alanlarda ek para yardımı alabilecekler.

Ek konut yardımı

Almanya’da emekliler de konut yardımının yanı sıra maaşlarının az olması durumunda ek konut yardımı (Wohngeld plus) alabilecekler. Ek konut yardımı, normal konut yardımından daha yüksek olarak ödeniyor. Evin durumu ve hane gelirine göre değişen ek konut yardımına ısıtma (kalorifer) yardımları da ilave edilebiliyor. Almanya’da gelirinin yüzde 40’ını evin kira veya diğer masrafları için ödeyen kimseler bu yardımdan faydalanabiliyor.

Asgari Temel Geçim Gelir Desteği

Asgari temel geçim gelir (Grundsicherung) desteği için geliri düşük olan herkes başvurabilmektedir. Emekliler de bu yardımdan faydalanabilecekler. Bu yardım için aylık geliri 853 Euro’dan az alan emeklilerin başvuru yapması gerekiyor.

Öte yandan, hiç çalışmamış olan kişiler de asgari temel geçim gelir yardımına başvurabilecek.

Konut Masraf Yardımı

Kendi evi olan ancak emeklilik maaşı düşük olan emekliler konut masraf yardımı (Lastenzuschuss) da alabilecek. Bu yardımın miktarı, aynı hanede yaşayan kişi sayısı ve tüm hane halkının gelirinin yanı sıra, ev sahibi olan emekliye düşen konut masraf payına göre değişiklik arzediyor.

Öte yandan, içinde yaşanılan konut için dem eden kredi ödemeleri de konut masrafı olarak kabul ediliyor.

Bakımevi Yardımı

Bakımevlerinde kalan emeklilere, hem bakımevi konut yardımı (Wohngeld für das Pflegeheim) hem de bakımevinde kalan emeklinin kendi şahsi katkısına (Eigenanteil im Pflegeheim) destek yardımı verilecek.