İsrail Başbakanı: “Filistin’in Bağımsız Devlet Kurma Arzusu Bastırılmalı

İsrail Başbakanı: “Filistin’in Bağımsız Devlet Kurma Arzusu Bastırılmalı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun “Filistin’in bağımsız bir devlet kurma arzusunun bastırılması gerekiyor” sözlerine Filistin yönetimi tepki gösterdi.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu’nun (KAN) haberine göre Netanyahu, parlamentonun dış güvenlik komitesinin yakın tarihli bir oturumunda, üyelerden birinin İsrail’in Filistin yönetimiyle ilişkileri konusunda sorduğu soruya yanıt verdi.

Filistin yönetimine yardım etmeye hazır olduklarını ve bunun kendi çıkarlarına uyduğunu savunan Netanyahu: “Filistin’in bağımsız bir devlet kurma arzusunun bastırılması gerekir” ifadesini kullandı.

[post-refarans id=”45059″ taraf=”sol”]

Filistin yönetimi tepki gösterdi

Filistin yönetimi konuyla ilgili açıklama yaptı. Filistin Dışişleri Bakanlığı, Netanyahu’nun “bağımsız bir Filistin devleti kurulması arzusunun bastırılması gerektiğine” yönelik açıklamasına tepki gösterdi.

Bakanlığın açıklamasında, “Netanyahu’nun açıklamaları, iki devletli çözüm ilkesini uygulamayı reddeden İsrail hükümetinin barışa olan düşmanlığının resmi itirafıdır.” ifadelerine yer verildi.

“Barışa olan düşmanlığının resmi itirafıdır”

Netanyahu’nun söyleminin, “uluslararası meşruiyeti ve uluslararası hukuku tanımayan İsrail’in gerçek niyetini dünyaya gösterdiği” vurgulanan açıklamada, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının, güvenlik ve istikrarın sağlanması için “tek çözüm” olduğu kaydedildi.

“Sorumlu tutarız”

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun “bağımsız Filistin devleti kurulması arzusunun bastırılması gerektiğine” yönelik açıklamasıyla ilgili, “Söylemlerin farkındayız ve eylemlerine odaklanacağız. Tarafları daha önce taahhüt ettiklerinden sorumlu tutarız.” dedi.

Filistin ile İsrail arasındaki müzakereler, İsrail’in, eski tutukluların serbest bırakılması, yasa dışı yerleşim faaliyetlerinin durdurulması ve 1967 sınırlarında bağımsız Filistin devletinin kurulması şartlarını reddetmesi sebebiyle Nisan 2014’te askıya alınmıştı. (aa,c)