Srebrenitsa Soykırımının Kurbanları Gözyaşlarıyla Karşılandı

Sırp askerler tarafından en az 8 bin 372 Boşnak sivilin acımasızca katledildiği soykırımda hayatını kaybeden 30 kurbanın yeşil çuhalara sarılı tabutları, dualar ve gözyaşlarıyla karşılandı.

Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da 1995’te yaşanan soykırımın yıl dönümü olan 11 Temmuz’da defnedilecek 30 kurbanın cenazelerini taşıyan konvoy, Srebrenitsa yakınlarındaki Potoçari’ye ulaştı. Cenazeler, savaşta Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde görev yapan Hollandalı askerlerin üs olarak kullandığı eski akümülatör fabrikasına yerleştirildi.

[post-refarans id=”45554″ taraf=”sol”]

Duygu dolu anlar yaşandı

Soykırım kurbanlarının yeşil çuhaya sarılı tabutları, eski fabrikada bekletildikten sonra yarın Potoçari Anıt Mezarlığı’na taşınacak. Srebrenitsa’daki soykırımda sevdiklerini kaybeden kurban yakınları, gözyaşları içinde tabutlara sarılarak, sevdiklerine son kez veda ederken, tabutların fabrikaya taşınması sırasında duygusal anlar yaşandı.

“Çok şükür artık bir mezarı olacak”

Babası Idriz’in tabutu başında dua eden Nedzad Mehinovic, babasının kemik kalıntılarına geçen yıl ulaşıldığını ifade ederek, “Kemiklerinin büyük kısmı bulundu. Çok şükür artık bir mezarı olacak.” dedi. Bu yıl toprağa verilecek soykırım kurbanlarından en yaşlısı, öldürüldüğünde 65 yaşında olan Nezir Muminovic’in oğlu Safet de babasının kemik kalıntılarının, 2010’da 2 toplu mezardan çıkartıldığını söyledi.

“Daha fazla beklemek istemedik”

2010’dan bu yana başka kemik kalıntısının bulunmadığını aktaran Safet Muminovic, “Daha fazla beklemek istemedik. Bu yıl defnedeceğiz.” diye konuştu. Bu arada, yarın Potoçari Anıt Mezarlığı’na taşınacak tabutlar, 11 Temmuz Salı günü kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

Kurbanlar Soykırımın 28. yılında toprağa verilecek 

30 soykırım kurbanından en gencinin, öldürüldüğünde 15 yaşında olan Elvir Salcinovic olduğu belirtildi. Cenazeleri taşıyan konvoy, sabah saatlerinde Visoko’dan hareket ederek, başkent Saraybosna’da törenlerle uğurlanmıştı. (aa,c)