Almanya Vasıflı İşçiler İçin Kapılarını Açıyor: Yeni Dönem 1 Kasım’da Başlıyor

Almanya Vasıflı İşçiler İçin Kapılarını Açıyor: Yeni Dönem 1 Kasım’da Başlıyor

Almanya vasıflı işçi ihtiyacını gidermek için çeşitli kolaylıklar sağladı. 1 Kasım’dan itibaren vasıflı işçilere oturum verilecek, maaş eşikleri düşürülecek ve vasıflı işçiler her alanda çalışabilecek.

Almanya vasıflı işci ihtiyaçını karşılamak için çıkardığı Vasıflı İşçi Göçmenlik Yasası’nın önemli bir bölümünü 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe koyuyor. Vasıflı işçilere çeşitli kolaylıklar getiren yeni uygulama ile vasıflı işçilere hemen ikamet izni verilecek ve daha geniş alanlarda çalışma imkanına kavuşacak. Yeni yasada daha önce istenen maaş eşiği de düşürüldü.

1 Kasımda yürürlüğe girecek olan Vasıflı İşçi Göçmenlik Yasası (Fachkräfteeinwanderung Gesetz) 2012 yılından beri yürürlükte olan Mavi Kart yasasının uygulanmasındaki zorlukların önemli bir bölümünü ortadan kaldırıyor. Yasanın diğer bölümleri de 1 Ocak 2024 ve 1 Mart 2024 ile 1 Haziran 2024 tarihlerinde yürürlüğe girecek.

Almanya Vasıflı İşçi İçin İkamet İznini Hemen Verecek

Yeni yasaya göre, mesleki eğitim yapmış veya yüksek öğrenim görerek diploma alarak uzmanlaşmış vasıflı kişiler, yasada yer alan şartları yerine getirmeleri hâlinde, ikamet izni alabilecekler.

Vasıflı İşçiler Her Alanda Çalışabilecek

Vasıflı iş gücü göçü yasasına göre, en önemli değişiklik, bir diploma ya da vasıf sahibi kişinin, daha önce sadece kendi alanında çalışmasına izin verilirken şimdi, bu kişinin istediği alanlarda iş bulması halinde çalışması izin verilmesi şeklinde gerçekleşecek.

Alınacak Maaş Eşiği Düşürüldü

Öte yandan Almanya’da çalışmak isteyen vasıflı işçilerin alacakları maaş eşikleri de düşürüldü. Daha önceleri yılda en az 39 bin 682 Euro 80 Cent kazanması gereken vasıflı isçilerin şimdi 17 bin 976 Euro 3 Cent kazanmaları hâlinde çalışma ve ikamet izni almaları mümkün olacak.

Mesleki Yeterlilik Belgesi

Bulundukları ülkelerde mesleki yeterlik belgesi olanların bu belgeleri Almanya’da denkleştirmeleri yani tanınmasına gerek kalmayacak. Bu belgenin ilgili ülkede resmi olarak kabul edebilen bir kuruluştan alınmış olması yeterli olacak.

AB Mavi Kartı Da Geçerli Olacak

Herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinde Mavi Kart sahibi olan vasıflı işçiler, Almanya’da o işle ilgili alanlarda, çalışma ya da ikamet izni almadan 90 gün çalışabilecekler.

Herhangi bir AB ülkesinde Mavi Kart sahibi olarak 2 ay çalışanlar da Almanya’ya gelerek uzun süre Almanya’da çalışmak için başvurabilecekler. Bu kişiler herhangi bir vize işlemi gerektirmeden Almanya’ya yabancılar dairesinden oturma izni alabilecekler. Ayrıca bu kişileri aileleri de bir AB ülkesinde ikamet sahibi olmaları sebebiyle, yeniden Almanya vizesi ve ikamet müsaadesi almak zorunda kalmayacaklar. Ancak mutlaka yabancılar dairesine Almanya’ya geldiklerine dair bildirimde bulunacaklar.