Almanya Gençlik Dairesi’ne Yönelik Irkçılık Suçlamaları Arttı

Almanya Gençlik Dairesi’ne Yönelik Irkçılık Suçlamaları Arttı

Almanya’da Gençlik Dairelerine yönelik ırkçılık suçlamaları artarken, göçmen ebeveynlerin dil bilmemesini suç olarak değerlendirdiği ve bu durumun göçmen çocukların ailelerinden alınması için yeterli bir sebeb olarak görüldüğü açıklandı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de mülteci ve göçmen kadınlara yönelik projeler sunan Space2grow isimli kuruluşla Polis Şiddeti Mağdurları Kampanyası (KOP) kuruluşunun ortaklaşa düzenlediği etkinlikte ülkedeki gençlik dairelerinin göçmenlerin çocuklarını çoğu zaman haksız olarak aldığı açıklandı. “Aniden Çocuk Gitti – Çocukların Gençlik Dairesinde Korunmaya Alınmasında Irkçılık“ isimli etkinlikte Gençlik Dairelerinin görevinin çocuğun refahı olmasına rağmen çoğu zaman çocuğun çıkarları doğrultusunda hareket etmediği ileri sürüldü.

Etkinlikte konuşan Space2grow sözcüsü ve aile hukuku avukatı Marie Melior , çoğu durumda çocuğun refahı açısından Gençlik Daireleri’nin çok daha büyük riskler oluşturduğunu bildirdi.

Almanca Bilmemek Çocuğun Alınması İçin Yeterli Sebep Görülüyor

Marie Melior, Gençlik Dairelerinin göçmenlere karşı davranışlarından çeşitli örnekleri anlattı. Irkçılığın daha yemek yeme ve annelerin Almanca bilmemesiyle başladığını bildiren avukat Narie Melior şunları söyledi:

“Örneğin, eğer çocuk sadece Arap yemeği yiyorsa ve anne Almanca konuşmuyorsa, Gençlik Dairesi bu durumu çocuğun refahının tehlike altında olduğu şeklinde değerlendirebiliyor. Bu durum çocuğa el konulması için yeterli bir neden olarak görülüyor.”

Göçmenler Gençlik Dairelerini Şikayet Etmekten Korkuyor

Melior, göçmen kökenli ailelerin sürekli olarak Gençlik Dairelerinin kontrolü altında olduğunu, aileler hakkında notlar tutulduğunu bu durumun da çocuklara el konulması korkusuyla aile ile çocuk arasındaki ilişkiyi bozduğunu söyledi. Bu yüzden de çocuğuna el konulmasından endişe eden aileler, Gençlik Daireleri hakkında şikayetçi olmaktan vaz geçerlerken, kendileri hakkında tutulan raporları görme imkanından da yoksun bırakılıyor.

Almanca Bilmemek Suç Sayılıyor

Aile hukuku avukatı Marie Melior, Almanca bilmemenin Gençlik Daireleri ile bazen mahkemelerde de suç sayıldığına dikkat çekti. Dairelerin Almanca bilmeyen ailelere yardımcı olmaktan kaçındığını ve bu ailelerin çocuklarının kolayca ellerinden alındığını açıklayan Melior, mahkemelerin de annenin Almanca bilmemesini suç saydığını ve böyle bir durumda çocuğun refahının tehlike altında olduğu yönünde karar verdiğini bildirdi.

Almanca Bilmeyen Anneye Akli Dengesi Bozuk Kararı

Melior girdiği bir davada, müvekkilinin Almanca bilmemesi sebebiyle kendisinin tercümanlık yapma isteğinin hâkim tarafından reddedildiğini, hâkimin Almanca bilmeyen annenin bu sebeple akli dengesinin yerinde olmadığı yönünde karar verdiğini de söyledi.