Fransa’da Kamu Desteği Kesilen Müslüman Lisesine Ayrımcılık Suçlaması 

Fransa’da Kamu Desteği Kesilen Müslüman Lisesine Ayrımcılık Suçlaması 

Fransa’da geçen haftalarda devletle sözleşmesi sonlandırılan, Müslüman öğrencilerin eğitim gördüğü lisenin yöneticileri ve avukatları “ayrımcı” olarak niteledikleri karara tepki gösterdi.

Fransa’da cumhuriyet değerlerine aykırı hareket ettiği gerekçesiyle kamu desteği kesilen Özel Averroes (İbni Rüşd) Lisesi avukatları siyasi entrikaların hedefi olduklarını söyledi.

[post-refarans id=”52273″ taraf=”sol”]

Lille şehrindeki lisenin avukatları William Bourdon, Vincent Brengarth ve Paul Jablonski ile okulun yöneticisi Eric Dufour, basına yaptıkları açıklamada, başarısıyla öne çıkan eğitim kurumunun “taşıdığı kimlik nedeniyle rahatsız edici bulunduğunu” ve “siyasi entrikaların” hedefi olduğunu belirtti.

“İddialar asılsız”

Avukatlar, Hauts-de-France Valiliğince alınan; okula kamu desteğinin kesilmesine ilişkin kararın, okul yönetimine bildirilmeden basına açıklanmasını eleştirdi.

Vali Georges-François Lecrec’in göreve geldiği andan itibaren liseye kamu desteğini kesmekten söz ettiğini belirten avukatlar, karara gerekçe gösterilen iddiaların asılsız olduğunu ve bunu yargıda ispatlayacaklarını vurguladı.

“Karar sadece Müslüman okulu kapsıyor”

Avukatlar, Müslüman lisesine yönelik kararın, ülkedeki diğer özel Katolik, Protestan ve Yahudi okulları için alınmadığına dikkati çekerek uygulamadaki “çifte standarda” tepki gösterdi.

Yönetici Dufour da lisenin “cumhuriyet değerlerine aykırı hareket etmediğine” işaret ederek öğrenci ve öğretmenlerin karardan olumsuz etkilendiğini söyledi.

Muhalefet alınan kararı İslam karşıtlığı olarak buldu

Avukatlar, lise için alınan kararı “İslam karşıtlığı” çerçevesinde değerlendirip değerlendirmediklerine ilişkin soruya, konuyu “ayrımcılık” ve “orantısızlık” ilkeleri kapsamında yargıya taşıyacakları yanıtını verdi.

Fransa’da muhalefet, Averroes Lisesinin devletle sözleşmesinin sonlandırılmasının “İslam karşıtı” ve “ayrımcı” bir karar olduğunu belirtmişti. (aa,c)