Almanya’da Şirketler Fiyatları Artırmayı Planlıyor: Cepler Yanacak!

Almanya’da Şirketler Fiyatları Artırmayı Planlıyor: Cepler Yanacak!

Almanya’daki çoğu işletme fiyatlarını artırmayı planlıyor. Özellikle gastronomi sektöründe fiyatların yükselmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Almanya’da merkezi Münih’te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), ülkede enflasyonun aynı şekilde devam edeceğini aktardı. Yapılan çalışmada ayrıca Almanya’daki çoğu işletmenin fiyatlarını artırmayı planladığı aktarılırken, işletmelerin sadece azınlık olan küçük bir kısmının fiyatları düşürmeye sıcak baktığı belirtildi.

Fiyat beklentisi 15,8 puana yükseldi

Ülkede eylül ayında fiyat beklentileri 14,7’den 15,8 puana yükselirken, özellike gastronomi sektöründe Ifo Enstitüsü’ne göre fiyat beklentisi 13,7’den 62,8 puana yükseldi. Perakende sektöründe ise fiyat beklentisi 33,6’dan 31,4 puana geriledi. Endeks, fiyatları artırmak isteyen şirketlerin oranından fiyatları düşürmeyi planlayan şirketlerin oranının çıkarılmasıyla hesaplanıyor.

İnşaat sektöründe beklentiler düşük

Buna karşılık, inşaat sektöründe ise beklentiler oldukça düşük. Ifo Enstitüsü Başkanı Timo Wollmershäuser., konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sektördeki durgunluk nedeniyle birçok firma fiyatlarını düşürmek istiyor. Buna göre bu sektörede fiyat beklentisi 2,4 puan azalarak eksi 12,6 puana geriledi.” diye konuştu.

“Sanayide fiyat artışı neredeyse durdu”

Wollmershäuser, sanayide fiyat artışın ise 4,6 puan ile neredeyse durma noktasına geldiğini belirtti. Bununla beraber sanayide farklı yönde gelişmelerin olduğunu söyleyen Wollmershäuser, “Otomobil üreticileri daha yüksek fiyatlar planlarken, kağıt üreticileri ise ürünlerini daha ucuza satışa sunmak istiyor.” diye ekledi.(bb)