Avrupa Helal Sertifikalama Enstitüsü Köln’deki Anuga Gıda Fuarına Katıldı

IGMG Avrupa Helal Sertifikalama Enstitüsü (EHZ) Köln’de düzenlenen dünyanın önde gelen gıda fuarlarından olan uluslararası gıda fuarı Anuga’da yerini aldı.

İskender Güngör

Dünyanın en büyük ve en önemli gıda ticaret fuarı ANUGA bugün Köln’de başladı. Küresel gıda endüstrisinin dünyadaki önde gelen uluslararası gıda ticaret fuarı 300 bin metrekarelik Köln’deki fuar alanında davetlilere kapılarını açtı. Asya’dan Afrikaya, Orta Doğu’dan Avrupa’ya tüm dünyadan 118’den fazla ülkeden 7 bin 831 şirket 11 fuar salonunda ziyaretcileri ağırlayacak.

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Avrupa Helal Sertifikalama Enstitüsü (EHZ) Köln’de düzenlenen uluslararası gıda fuarı ANUGA’ya katıldı.

Avrupa Pazarında Helal Kavramı Koruma Altında Değil

EHZ Müdürü Burak Yılmaz, özellikle Avrupa pazarında helal kavramının koruma altında olmadığını ve her şirketin kendi ürünlerine helal etiketi vurabildiğine dikkat çekerek, enstitünün Avrupa genelinde gıda şirketlerini denetleyen ve danışmanlık hizmetleri sunan bir belgelendirme kuruluşu olduğunu söyledi.

EHZ Müdürü Burak Yılmaz.

İnsanlarda helal-haram bilincini oluşturmayı amaçladıklarını da belirten Yılmaz, tüketicilerin ürünlerin etiketlerinin kimler tarafından kontrol edildiğini bilerek güvenle tüketebilmeleri gerektiğini ifade etti.

Yılmaz, helal sertifikasının sadece Müslüman üreticiler için değil, gayrimüslim üreticiler için de önemli olduğunu dile getirerek, EHZ’nin müşteri portföyünün daha fazla gayrimüslim üretici içerdiğini söyledi. Gayrimüslim üreticilerin helal sertifikasının ticaretlerini artırdığını gözlemlediklerini belirten Yılmaz, bu şirketlerin ürünlerini Müslüman ülkelere ihraç etmek için sertifika talep ettiklerini ifade etti.

Yusuf Güngör

Sertifikaladığımız şirketleri denetliyoruz

EHZ’de denetmen ve danışman olarak görev yapan Yusuf Güngör de, EHZ’nin kriterlerini açıkladı. Güngör, çalıştıkları birçok şirketin gayrimüslim olduğunu ve önce bu şirketlere helalin ne olduğunu ve haramın ne olduğunu anlattıklarını, ardından şirketlerin kullandıkları hammaddeleri incelediklerini söyledi. Şirketlerin üretim merkezlerinde fabrikada denetimler ve kontroller gerçekleştirdikten sonra, enstitünün din istişare kuruluyla görüştükten ve onay aldıktan sonra firmalara helal sertifikası verdiklerini belirtti.

EHZ’de komisyon görevlisi olan Mehtap Arslan ise, çeşitli Türk şirketlerine ve Alman şekerleme şirketi Haribo’ya helal sertifikası verdiklerini ve ayrıca uçaklarda yemek hizmeti sunan şirketlerle de işbirliği yaptıklarını açıkladı.

IGMG Din İstişare Kurulu Denetiminde

Ayrıca, Yılmaz, EHZ’nin çalışmalarını IGMG’nin çatısı altında yürütüyor. IGMG Din İstişare Kurulunun belirlediği çerçeve doğrultusunda belgelendirme çalışmalarını yapıyor. Almanya İslam Konseyi de EHZ’nin kooperasyon partneri arasında yer alıyor.