Avrupa Parlamentosu Üyelerinden İsrail’i Soykırımla Suçladığı Davaya Destek

Avrupa Parlamentosu Üyelerinden İsrail’i Soykırımla Suçladığı Davaya Destek

Avrupa Parlamentosunun İrlandalı üyeleri, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin açtığı İsrail’i soykırımla suçlayan davaya desteklerini açıkladı.

Avrupa Parlamentosunun (AP) İrlandalı üyeleri Clare Daly, Mick Wallace ve Grace O’Sullivan, Uluslararası Adalet Divanı’nda (ICJ) Güney Afrika tarafından İsrail’e karşı açılan soykırım davasına desteğini bildirdi.

[post-refarans id=”53586″ taraf=”sol”]

Daly, X hesabından ICJ’nin bulunduğu Hollanda’nın Lahey kentindeki Barış Sarayı’nın önünden Wallace ile fotoğrafını paylaşarak, “İsrail’i Gazze’de soykırım yapmakla suçlayan Güney Afrika’nın ICJ’deki davasının başlamasına tanıklık ederken, Lahey’deki Barış Sarayı’nın dışındaki uluslararası kalabalıkta kararlı bir ruh hali var.” yazdı.

“Filistin halkına kasıtlı zulüm yapılıyor”

“Bugün yargılanan sadece İsrail değil, uluslararası toplumdur.” değerlendirmesinde bulunan Daly, Gazze’de “soykırımın durdurulması” çağrısı yaptı. Daly ile birlikte Barış Sarayı’nın önünde bulunan Wallace ise X’te yaptığı paylaşımda, “Güney Afrika’nın hukuk ekibi Lahey’de İsrail’e karşı soykırım suçlamasını sunmaya başladı. Filistin halkına karşı yürütülen kasıtlı zulümleri ortaya koyuyorlar.” ifadelerini kullandı.

Paylaşılan fotoğraflarda Daly ve Wallace’in davayı kurulan ekranlardan izleyen kalabalığın arasında Filistin bayrağı taşıdıkları görülüyor.

“Harekete geçme yükümlülüğümüz var”

O’Sullivan ise paylaşımında İsrail’in aleyhine açılan davaya desteğini bildirerek, “Korkunç video kanıtları, mağdurların ifadeleri ve İsrailli bakanların içler acısı açıklamaları karşısında harekete geçme yükümlülüğümüz var. Ateşkes, hemen şimdi.” cümlelerine yer verdi.

Güney Afrika’nın, İsrail’in Gazze’deki saldırılarıyla Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle ICJ’de açtığı davanın ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin duruşması bugün başladı.

Belçika’dan açık destek

Belçika Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter, ülkesinin İsrail’in Gazze’deki soykırım tehdidine karşı sessiz kalamayacağını ve Güney Afrika’nın İsrail’i soykırımla suçlayarak açtığı davaya destek verilmesi çağrısında bulundu.

Petra De Sutter, “Belçika, Gazze’deki insanların sonsuz çilesini sadece kenarda izleyemez. Soykırım tehdidine karşı harekete geçmeliyiz. Belçika’nın, Güney Afrika’nın liderliğini takip ederek Uluslararası Adalet Divanında eyleme geçmesini istiyorum. Belçika hükümetine bu öneride bulunacağım.” ifadelerini kullandı.

İngiltere’de binlerce imza toplandı

İngiltere’den “change.org” sitesi üzerinden Güney Afrika’nın ICJ’de İsrail’e karşı açtığı soykırım davasına destek için başlatılan imza kampanyasına dünyanın dört bir yanından 320 binden fazla kişi katıldı.

Avrupa Birliği Komisyonu, Güney Afrika’ya doğrudan destekleyen açıklamalar yerine, ICJ’deki dava sürecini ve Divan’ın vereceği kararın destekleneceği yönünde açıklamalarda bulundu.

“Kararın sonucunu destekleyeceğiz”

Fransa’nın BM Daimi Büyükelçisi Nicolas de Rivière, gazetecilerin Güney Afrika’nın açtığı davayla ilgili sorusunu, “Fransa, ICJ’nin güçlü bir destekçisidir. Bu konuda ne karar vereceklerini göreceğiz ve kararın sonucunu destekleyeceğimizden emin olacağız.” ifadeleriyle yanıtlayarak, ICJ’de yürütülen süreci ve kararı destekleyeceklerini belirtti. (aa,c)