Mutlu Bir Evliliğin Sırları

Mutlu Bir Evliliğin Sırları

Mutlu bir evliliğe sahip olmak ve onu sürdürmek herkesin en büyük hayallerinden biridir ancak evliliği yürütmek kolay değildir. Ailenin sağlam bir temel üzerinde sürdürülebilmesi için; saygı, sevgi, sadakat, samimiyet, iffetin korunması, karşılıklı paylaşım ve sorumluluk bilinci oldukça önemlidir. Mutlu evliliğin formülünü detaylarıyla sizler için derledik.

Nursel Yanık

Allah Teâlâ evlilikte maksadın, sükuna ermek, rahatlamak, dinlenmek, durulmak, kaynaşmak, huzura kavuşmak olduğunu bildirmiştir ve bu bağlamda, eşler arasındaki muhabbete dikkat çekmiştir.

Muhabbet

Muhabbet, istemek ve sevmek anlamına gelir. Kur’ân-ı Kerîm’de Allah’ın güzel isimlerinden El Vedud (seven ve sevdiren ) olarak geçmektedir.

“Sevgi, evliliğin sermayesidir. Rabbimizin bizlere en büyük ikramı sevgidir.”

Sevgiyi güzel davranışlar ayakta tutar. Karı-koca birbirlerine hürmette bulunmalı, birbirlerinin hata ve kusurlarını örtmeli, sağlıklı iletişim kurmak adına muhabbet etmeli ve birbirlerine karşı merhametli davranmalıdırlar.

Kişi sevdiğine değer verir ve sevdiğine yakın olmayı arzu eder. Kainatta canlı cansız herşeyin sevgiye ihtiyacı vardır. Eşler birbirlerine sevgi ve ilgi göstermedikleri takdirde huzursuzluklar başgösterir, yuvanın temelleri sarsılmaya başlar. Bunun sonucu olarak, bireylerde merhamet duygusu körelir ve yıpranırlar.

Sevgi, kişiyi güzelleştirir. Sevgiyle bakılan herşey daha da kıymetlenir ve değerlenir. Huzur ve sukünet ancak sevgi sağlanabilir. Ailenin en temel bağı  sevgidir. Bu bağ aile için başlangıç noktasıdır.

Sevgi, eşler arasında inanılmaz güç ve güven kaynağı oluşturur ve çiftlerin huzurlu olmalarını sağlar. Kişi sevdiğinde sürekli iyiyi ve güzeli arar ve daima uzlaşma içerisinde olur.

Eşler birbirlerinin farkedilmesini isterler. Seven insan, karşısındakini yargılamaz, anlamaya çalışır ve anladıkça sevgisi artar. Evlilikte en kıymetli şey  eşler arasında muhabbettir.

Karşılıklı saygı ve sevgİ

Eşlerin birbirine karşı saygı içerisinde olması oldukça önemlidir. Kadının eşine karşı saygı duyması ne kadar önemliyse erkeğin de hanımına sevgisi o kadar önemlidir. Erkeğin hanımına karşı şefkatli olması, merhamet duyması, koruyup kollaması ve hanım için âdeta  sığınılacak bir liman olması gerekir. Aile hayatında karşılıklı saygı ve sevgi olduktan sonra aşılamıyacak sorun yoktur. Saygı ve sevgi, aileyi bir araya getiren ve bir arada tutan sebeplerdendir. Bireylerin birbirlerinin hak ve hukukuna riayet etmesi, birbirlerini dikkate alması önemsemesi ve değer vermesi gerekir. Ayrıca bireyler sevgi saygı çerçevesinde güzel bir uslüp ile birbirlerine hitap etmelidir.

Paylaşmak

Paylaşmak, aile hayatında önemli bir değerdir. Eşler birbirleriyle birçok şeyini paylaşır, bunu da birbirlerini dinleyerek yaparlar. Dinlemek sağlıklı iletişimin ilk şartıdır. Evlilerin birbirlerini dinlemesi karşısındakine değer verdiğini gösterir. Dinlenilmek kişinin kendisini ifade etmesini ve böylece rahatlamasını sağlar.

Sağlıklı iletişim kurmuş olan eşler daima birbirlerine uyum sağlarlar ve birbirlerine güvenirler. Eşler zamanlarını, sevgilerini, şefkatlerini, düşüncelerini, kararlarını, ideallerini, sevinçlerini, üzüntülerini birbirleriyle paylaşırlar. Anne- babalar bütün güzel duygu ve düşüncelerini önce birbirleriyle sonra çocuklarıyla paylaşırlar. Karşılıklı dinleyerek istişare ederler.

İffetİn korunması

İffetin korunması insanı insan yapan değerlerden biridir. Ailede erkek ve kadın bu değerleri koruma konusunda duyarlı davranmalıdır. Aksi takdirde ailenin temeli sarsılmaya başlar.

Sorumluluk bİlİncİ

Ailede sorumluluk bilincine sahip olmak son derece önemlidir. Çiftler birbirlerine karşı sorumluluklarını bildiği zaman, görev dağılımı yapılır ve yük hafifletilmiş olur. Eşler karşılık beklemeden yaparlar, çünkü karşılığını Allah’ın vereceğini bilirler.

Sadakat ve vefa

Eşlerin birbirlerine sadakati ve vefası, ailede gözetilmesi gereken değerlerdendir. Sadakat ve vefa duygusu birbirlerine olan güvenin temel kaynağıdır.

Samİmİyet ve İyİ nİyet

Evlenecek kişiler aile kurarken samimi ve iyi niyetle geçinmeyi amaçlar. Bireyler iyi ve kötü günde beraber olma düşüncesiyle yola çıkar ve bu sebeple Ailede kişilerin birbirleriyle geçinmesi kolaylaşır. Ailede esas olan sürekliliktir. Bu nedenle “Hele bir deneyelim olursa olur, olmazsa olmaz” düşüncesi ile evlenmek yanlıştır. Mutlu, huzurlu ve Allah’ın razı olacağı bir yuva ve daim bir evlilik niyetiyle başlayan evlilikler kalıcı olacak en ufak bir rüzgarda dağılıp gitmeyecektir.

Benzer Haberler