Cami Saldırganına 3,5 Yıl Ceza

Cami Saldırganına 3,5 Yıl Ceza

Hagen Ulu Camii’nde yangın çıkmasına sebep olan saldırgan “Ağır kundaklama teşebbüsü”nden dolayı 3,5 yıl ceza aldı.

İlknur Küçük

Hagen’da bulunan İslam Toplumu Millî Görüş’e (IGMG) bağlı Ulu Camii, 25 Mayıs sabahı cami önündeki çöp konteynerlerinde ateş çıkarılması suretiyle cami ön kısmında yangın çıkmasına sebep olan bir saldırıya uğramıştı. Saldırı ile ilgili olarak Hagen Yerel Mahkemesi’nde görülen davada saldırgan “ağır kundaklama teşebbüsü” nedeniyle 3,5 yıl cezaya çarptırıldı.

Mahkeme sonrası Camia’ya konuşan Cami Derneğinin Başkanı Ömer Oral: “Bugünkü kararla fail 3,5 sene ceza aldı. 6 ay  süren mahkeme ve birkaç duruşmadan sonra 3,5 sene ceza verilmesi bizim için sevindirici bir haber oldu. 2020 yılına gerçekten zor başladık. Özellikle birkaç gün önce de Hagen’de başka bir camiye bomba ihbarı vardı, civarda yaşayan Müslümanlar olarak zor günler geçiriyoruz. İnşallah bugünkü mahkemenin sonucu İslam düşmanları ve yabancı düşmanları için caydırıcı olur.”

Mahkemeyi takip eden IGMG Genel Sekreter Yardımcısı Murat Gümüş ise özellikle son yıllarda yapılan cami saldırılarında ilgili faillerin genelde tespit edilemediğini, dolayısıyla ceza almadıklarını hatırlattı. Gümüş, “Bu cami saldırısında fail tespit edildi,mahkemeye çıkarıldı ve ceza verildi. Bu olumlu bir gelişme. Diğer tarafta düşündürücü olan bir husus da yapılan saldırının ‘camiye yapılan bir saldırı’ olarak nitelendirilmemesi en azından az önce hâkimin açıklamasında, böyle bir algı oluştu. Gerekçeli karara bakarak ancak detaylı bir şeyler söyleyebiliriz. Şu an verilen ceza bir eve, bir binaya, bir apartmana saldırı olarak değerlendiriliyor gibi duruyor, bu konuda gerekçeli karara bakmak gerekiyor. İslam düşmanlığı saikiyle yapılan bir saldırı mı diye soruluyor. Bu soru da önemli. Bununla ilgili mahkeme herhangi bir bulgu göremediğini, bulamadığını söylüyor. Fakat hâkim eğer bir bulgu arayacaksak onun da failin geçmişinde yattığını belirtti. Bunun da failin geçmişte kundaklama faaliyetlerinde bulunması olduğunu söyledi.” dedi.

Ne olmuştu?

25 Mayıs’taki saldırıda, bir adam iki köpekle birlikte caminin önüne gelerek, çöp tenekelerinin önünde durdu. Buradayken cebinden bir şey çıkararak, bir süre sonra oradan ayrıldı. Kısa süre sonra da çöp tenekeleri yanmaya başladı. Maddi hasarın  büyük olduğu saldırıda can kaybı yaşanmaması büyük şans olarak görüldü. Zira saldırının olduğu caminin üst katlarında 7 aile yaşıyor. Ayrıca saldırı saatinden bir saat sonra 120 çocuğun katıldığı Kur’an dersinin yapılması planlanıyordu.

Bölgede yaşayan bir Türk vatandaşının, şüpheliyi görmesi üzerine, o sırada bölgeye yakın olan cemaat üyeleri saldırganı Hagen tren istasyonunda yakalamış ve saldırganı olay yerine gelen polise teslim etmişti.