Toplum

Yurtdışındaki Türkler İçin Dövizli Bireysel Emeklilik Geliyor!

Türkiye’de uygulanmaya başlanan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları için “Döviz Ödemeli Bireysel Emeklilik” uygulamasına dönüştürülecek.
21 Şubat 2020

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yurt dışında yaşayan Türkler döviz olarak istedikleri oranda aylık ödeme ile katılabilecekler. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılım hâlinde mevcut emekliliklerde her hangi bir değişiklik olmayacak. Yani Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), ikinci bir emeklilik olacak. BES’e aylık ödemelerle yapılacak olan katılım için 18 yaşına girmek gerekiyor. Emeklilik yaşı ise şimdilik 56 yaş.

BES’İN AVANTAJLARI

Bireysel Emeklilik Sistemi için devlet katkı payı yapıyor. Türk lirası olarak yapılan mevcut sistemde devlet her 100 liraya 25 liralık katkı yapıyor. 10 yıl süreyle devam edecek olan sistem sonunda ya biriktirilen para yatırım kârı ile birlikte tamamen ya da, aylık ödeme şeklinde alınabiliyor. Dolayısıyla BES aynı zamanda bir tasarruf yatırımı olarak değerlendirilebiliyor.

Dövizle bireysel emeklilikte ise devletin katkı payı henüz tespit edilmedi. Yıl sonunda kararlaştırılması gereken sitemdeki devlet payı o zaman açıklanmış olacak.

BES NASIL İŞLİYOR

Bireysel emeklilik bir nevi özel emeklilik de sayılmaktadır. Bu sisteme dahil olmak isteyen kişi, her ay kendisinin belirleyeceği miktarda bir ödemede bulunuyor. Bağlı bulunduğu emeklilik fonu için devlet, yüzde 25 oranında ilave katkı yapıyor. Dövizli BES için devletin katkı oranı henüz kesinleşmedi. Sistemden istediğiniz zaman çıkma imkânı var. Ancak bu imkân süreye göre bazı dezjavantaları da beraberinde getiriyor.

İlk 3 yıl içinde sistemden çıkanlar hiçbir şekilde devlet katkısını alamıyorlar. 3 ila 6 yıl arasında çıkanlar devlet katkısındaki birikimlerinin yüzde 15’ini, 6 ila 10 yıl arasında çıkanlar yüzde 35’ini, 10 yılı tamamlayanlar yüzde 60’ını alabiliyorlar. 10 yılı tamamlayıp bir de 56 yaşını dolduranlar devlet katkısının tamamını alıp, emekli oluyorlar.

Sistemde biriken tasarrufların bir kısmı evlilik ve ev almak gibi zaruri ihtiyaçlar sebebiyle çekilebiliyor. Bu durumda sadece, tasarruf edilen miktar düşmüş oluyor. Paranın bir kısmı çekilmiş olsa da sistemden çıkılmamış sayılıyor. Dolayısıyla sistemde 10 yılını doldurup 56 yaşına gelenler, daha önce evlilik ya da ev alımı için paralarının bir kısmını çekse bile devlet katkısını tam olarak alabilecekler.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş