Hollanda’da İslam Okullarının Başarısı Tescillendi

Hollanda’da İslam Okullarının Başarısı Tescillendi

Hollanda’da RTL News’in araştırmasına göre İslami okullar ülkede son senelerde en başarılı okullar olarak listenin ilk sırasında yer aldı. İslam okulları konusunda bulunduğu kentte önemli başarı elde eden Ababil Okulu Müdürü Kadı Camia’ya konuştu.

Adnan Şahin

Hollanda’da RTL News’in her yıl yaptığı ve yaklaşık 6 bin ilkokulun değerlendirildiği okulların başarı sıralaması ile ilgili liste açıklandı. Sıralamada İslam okulları bu yıl da en başarılı okullar olarak seçildi. Hollanda’da, Hollanda Eğitim, Kültür ve Bilim bakanlığına (OCW) bağlı İslam okulları çeşitli gruplarda ve değişik idareciler yönetiminde varlıklarını sürdürüyorlar. Hepsi de Hollanda eğitim müfredatı ile eğitim veriyor. Son yıllarda gösterdikleri başarılarla dikkat çeken İslam okulları konusunda bulunduğu kentte önemli başarı elde eden Ababil Okulu Müdürü Kemal Kadı ile bir söyleşi yaptık ve bu başarıların sırrına vakıf olmaya çalıştık.

Sayın Kadı öncelikle bize müdürlüğünü yaptığınız Ababil ilkokulunu kısaca tanıtır mısınız?

Ababil İslam Okulu Schiedam’da bulunan İslamitiche College’in idaresinde bulunan iki okuldan biri. Diğeri ise El Furkan ilkokulu. Ababil İslam Okulu 2007 yılında kuruldu. Aslında bu Schiedam’da ilk kurulan El Furkan okulumuzun başarısının sonucu olarak kuruldu. Orası öğrenci yoğunluğuna cevap veremez duruma gelince burası kuruldu. İlk beş yılımızı başka bir yerde geçirdik. Geçici olarak orada eğitim verdik ve bu süre zarfında belediyenin bizden istediği normları yerine getirdik. Bu normlardan en önemlisi de belli bir talebe sayısına ulaşmaktı. 328 talebeye ulaşmamamız gerekiyordu. Bunu başardık ve daha sonra da 2014 yılında daimi olarak şimdiki bu binamı- za yerleştik. Buraya 330 öğrenciyle yerleştik. Ve bir iki yıl içinde de öğrenci sayımızı beş yüze çıkardık hamdolsun. Öğrencilerimizin yüzde ellisi Türk kökenli geri kalan kısmı Fas, Somalili ve diğer küçük etnik kökenden gruplar var. Öğrenci sıkıntımız yok bilakis bu çevrede bazı okulların öğrenci sıkıntısı çektiğini biliyoruz. Oysa şu an bize kayıt olmak için 100 kadar öğrenci sırada bekliyor. Biz bu durumu Allah’ın bir lütfu olarak algılıyoruz. Biz şunu da biliyoruz ki, bizim babalarımız öğrencilerimizin dedeleri, bu okulları kurarken “Bismillah” deyip kapı kapı gezerek öğrenci buldular. Bu bereketin oradan kaynaklandığını düşünüyoruz. İlginç olan şu ki, bir zamanlar buraya öğrenci toplamak için kapı kapı gezen dedeler, şimdi torunları ile okulumuza geliyorlar kayıt yaptırmak istediğinde yerimizin olmadığını söyleyince aslında üzülmeleri gerekirken geçmişi hatırlayıp “Nerede nereye” deyip bilakis seviniyorlar.

“OKULUMUZ BÜYÜK RAĞBET GÖRÜYOR”

Şu an 550 öğrencimiz var hamdolsun. Okulumuzun böylesine yoğun rağbet görmesinde önceki yılların başarıları ve yeni binanın konumu ve cazibesinin önemli rol oynadığını söyleyebiliriz. Son 4-5 yıldır sürekli yükselen bir başarı grafiğimiz var Ababil ve El Furkan okullarımızda. Üstüne koyarak, emin adımlarla ve önümüzü görerek ilerliyoruz. Bu başarının temelinde çok çalışmak yatıyor elbette. Bu sadece bir müdürün veya bir başka yetkilinin değil tüm kadronun, yani şuan sayısı 55’e ulaşan tüm personelin başarısıdır. Hep birlikte çok çalışıyoruz ve Mevlam da hamdolsun bunun karşılığını veriyor. Genç ve dinamik bir öğretmen kadrosuna sahibiz. Başarımızın artmasında bunların önemli payı var.

Velilerle ilişkiniz hangi düzeyde, bu başarıda onların payına ne düşüyor?

Veliler bizim için çok önemli. Öğrencinin geçirdiği her süreci velisiyle birlikte değerlendiriyoruz. Dolayısıyla çocukların başarısında velilerin payı oldukça büyüktür. Ayrıca veliler çocuklarla ne kadar çok ilgilenirse bu o kadar bizim işimizi kolaylaştırıyor. Eğer veliler okul ile sıkı bir iş birliği içindeyse çocuklar bunu seziyor ve bu da çocuğu motive ediyor ve daha başarılı olmasına yol açıyor. Son zamanlarda velilerle yeni bir “Okuma” aktivitesi başlattık gayet iyi gidiyor. Kısaca biz velilerimizden çok memnunuz.

“İSLAM OKULLARI BAŞARISI GÖRMEZDEN GELİNİYOR”

İslam okullarında herhangi bir başarısızlık ya da her hangi bir uygunsuzluk söz konusu olduğunda Hollanda medyası oraya odaklanır ve haberi en abartılı yorumlarla verir. Peki, şu an bu okulların başarısı söz konusu ve bu ülkeye hizmet edecek kaliteli insanlar yetiştiriliyor. Hollanda basını buna nasıl bakıyor?

Maalesef bize yaklaşım istenilen düzeyde değil. Bir kamufle etme, görmezden gelme gayreti var. Belirtildiği gibi son yıllarda hamdolsun İslam okulları Cito sınav sonuçlarına bakıldığında büyük bir başarı sergilemekteler. RTL bu Cito sonuçlarını alıp bir formüle tabi tutarak bir sonuç elde ediyor. Tabi şunu da belirtmek lazım, Hollanda’da bütün okulların sonuçları, ya da hesaplamaları aynı değil. İnsanlar bunu karıştıra biliyorlar. Yani düşük gelirli insanların çocuklarının gittiği okulun Cito puanı ile Hollanda okullarındaki Cito puanı aynı kıstastan geçmiyor. Yani bir “2” ile diğeri “1” ile çarpılıyor şeklinde izah edebileceğimiz bir formül uygulanıyor. Bu formül tüm Hollanda genelinde sürekli uygulanan bir formül ve son yıllarda bu formüle göre İslam okulları en başarılı olarak çıkıyor. Elbette on yıl önce bunun aksi durum söz konusuydu ve basın bunu sürekli gündemde tutardı. Aslında fırsat kolladıklarını hep düşünüyoruz. En ufak bir şeyi büyüteç altına alabileceklerini biliyoruz. Aslında bu da bizi biraz daha başarılı ve dikkatli olma konusunda kamçılıyor. Son dört/ beş yıldır sergilenen bu başarı bir şekilde gizlenmeye çalışılıyor. Biz de gerek Türk medyası olarak sizlerin sayesinde gerekse sosyal medya aracılığı ile bunu gözler önüne sermeye, anlatmaya çalışıyoruz.

“SCHİEDAM’DA BAŞARILIYIZ”

Her okulu değerlendirirken ayrıca bulunduğu Belediye’ye bakılıyor. Bizler Ababil ve El Furkan olarak Schiedam’da 2018’de 2’inci idik 2019’da birinci olduk. Sürekli yükselen bir trendimiz var hamdolsun. Gelecekte ne olur bilemiyoruz ama biz çıtayı yüksek tutmak için bütün gayretimizle sürekli çalışmaktayız. Geçen yıl bu kentte oldukça seviyeli bir okula on tane gymnasium öğrencisi yolladık.

“ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR”

Söyleşimizin sonunda okuyuculara çağrınız ne olur?

Şu sıralar Hollanda’da çok ciddi bir şekilde öğretmen açığı var dolayısıyla gençlerin meslek seçerken bunu dikkate almalarını öneriyor. Öğretmen açığının İslam okulları içinde çok önemli. Eskiden başörtülü öğretmen kızlarımızı diğer okullar; yeterli öğretmen olduğu için onları çeşitli bahanelerle işe almıyorlardı. Ama şimdi âdeta havada kapıyorlar. O nedenle biz de öğretmen bulmakta zorlanıyoruz. Son olarak belirtmeliyimki halen İslam okulları hakkında bizim toplumumuz içinde tereddütlü ve ön yargılı olanların var olduğunu düşünüyorum ve onlara, herhangi bir İslam okuluna gitmelerini ve içeride neler olup bittiğini görmelerini önemle tavsiye ediyorum.

Başarı Sıralaması Neye Göre Belirleniyor

RTL News’in senelik yaptığı araştırmada yaklaşık 6 bin ilkokul birbiriyle kıyaslandı. Okulların arasında adaletli bir kıyaslama yapmak için Maastricht Üniversitesi’ne bağlı Eğitim Sosyologu Jaap Dronkers ile bir yönetim oluşturuldu. Bu yöntemde okullardaki öğrenci profili, velilerin eğitim seviyesi, okulun son üç seneye ait seviye tespit sınav sonuçları gibi etkenler göz önünde bulunduruldu. Yapılan incelemede Merkezi İstatistik Bürosu CBS’in “eğitimde dezavantajlı çocuklar” için oluşturduğu kategoriye ait bilgiler de hesaba katıldı. Bu kategoride, eğitim düzeyi düşük, finansal durumu zayıf veya eğitim başarısını olumsuz etkileyen diğer özelliklere sahip ailelerin çocukları yer aldı. yönünde cevap verildi.