Fransa’da Cami Kapısına Yazdılar: “Araplar Koronavirüsten Ölsün!”

Fransa’da Cami Kapısına Yazdılar: “Araplar Koronavirüsten Ölsün!”

Fransa’nın Saint-Etienne şehrinde bulunan Türk Kültür Derneği’ne ait cami kapısında “Die Arabe C-19” yazısı bulundu. Dernek yetkilileri şikayette bulunacaklarını dile getirirken, Belediye Başkanı da saldırıyı kınadı.

Fransa’da cami kapısına ırkçı tehdit yazıldı. Loire bölgesinde yer alan Saint-Etienne şehrindeki Türk Kültür Derneği’ne ait cami kapısında “Die Arabe C-19” yazısı bulundu. Salı gecesi siyah kalemle yazılmış ırkçı ve İslamofobik yazıyı yazan kişi Arapların koronavirüsten ölmesini istediğini de İngilizce ifadeyle belirtmiş.

Dernek, Facebook üzerinden tepkisini şu ifadelerle gösterdi: “Saint-Etienne Türk Kültür Derneği ibadethanesinin kapısına bir ölüm tehdidinin yazıldığını dehşet içinde öğrendik. Bu anlamı ağır olay ırkçılığın şiddetine tanıklık ediyor ve nitekim ırkçılığın hiçbir şekilde İslamofobinin normalleşmesine dönüşmemesi gerektiğini gösteriyor. Saint-Etienne Türk Kültür Derneği toplumda birlik içinde yaşam için çabalıyor ve değerleri kapsamında her türlü dini, etnik, kültürel ve sosyal ayrımcılığa kesinlikle karşı çıkıyor. Derneğimizin amaçlarından biri, nefrete karşı bir antikor haline gelmesi için vatandaşlarımıza olumlu kültürel çeşitlilik deneyimini kazandırmaktır. Şikayette bulunacağız.”

Belediye Başkanı’ndan Tepki: “Ötekine Karşı Duyulan Nefret Hiçbir Yere Götürmez”

Fransa’da cami kapısına yazılan tehdidi Saint-Etienne Belediye Başkanı Gaël Perdriau da kınadı. Perdriau, “Saint-Etienne Türk Kültür Derneği, harika bir açılım, karşılıklı ilişki, paylaşım ve ötekini tanımaya çalışma gayretinde bulunan tanınmış ve iyi bilinen bir dernektir. Henüz birkaç gün önce Saint-Etienne hastanesine maske bağışlayarak cömertlik ve dayanışma örneği gösterdiler. Bu yazı, böylesi bir dönemde daha da iğrenç bir hal alıyor zira istisnasız, ayrım gözetmeksizin herkesi etkileyen çok özel ve zor bir sağlık krizi yaşıyoruz. Ötekine karşı duyulan nefret hiçbir yere götürmez. Bunu anlama zamanı geldi artık. ” ifadelerini kullandı.

Loire milletvekili Jean-Michel Mis de Twitter’da yaptığı paylaşımda olaya tepki gösterdi ve derneği destekledi. Michel, ırkçı saldırıyı şiddetle kınadığını kaydetti.

Fransa İslamofobi İle Mücadele Derneği (CCIF), ülkede 2019 yılı için 789 İslamofobik vakanın kaydedildiğini açıklamıştı. Ülkedeki İslamofobik vakalarda 2018’e göre yüzde 17, 2017’ye göre ise yüzde 77 artış söz konusu. Müslümanlara yönelik suç eylemlerini farklı bir yöntemle kaydeden Fransa İçişleri Bakanlığı’na göre ise, 2019’da 154 Müslüman karşıtı olay yaşandı ve bu vakalarda 2018’e göre yüzde 54 artış kaydedildi.(gy)