Gündem

Bekir Altaş: “Toplu İbadet Yasağına Devam Edilmesi Anlaşılır Bir Karar Değil”

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Bekir Altaş, şehirlerde alışveriş yapılmasına müsaade edilirken, cami, kilise veya sinagogların kapalı tutulmasını anlamanın mümkün olmadığını ifade etti.
16 Nisan 2020
İslam Toplumu Millî Görüş Genel Sekreteri Bekir Altaş

Almanya’da dün itibariyle Başbakan Angela Merkel, korona salgınıyla mücadele kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları ve temas yasağının 3 Mayıs’a kadar uzatıldığını açıkladı. Alışverişe tekrardan müsade edilmesine rağmen cami, kilise ve sinagoglarda ibadet yasağınıB devam etmesi ise tepkilere neden oldu. Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Bekir Altaş da bu karara tepki gösterdi.

“Sağlığın Korunması En Başta Gelir”

Yaşam ve sağlığın korunmasının tabii olarak en başta geldiğini hatırlatan Altaş, “Bu sebeple bizler toplu ibadet yasakları henüz resmî olarak açıklanmamışken Almanya genelinde camilerimizdeki toplu ibadetlere ara verdik ve bütün Müslümanlara ibadetlerini evlerinde eda etme çağrısında bulunduk.” ifadelerini kullandı. Altaş, bu kararın işe yaraması için de çok kısa bir süre içerisinde hem vaazları hem de muhtelif dinî hizmetleri dijital platformlar vasıtasıyla evlere taşıdıklarını ifade etti. Bunu koronavirüs pandemisinin yayılmasına engel olma adına ve yetkili mercilerin aldığı önlemleri makul buldukları için yaptıklarını dile getirdi.

“İbadethanelerin De Kademe Kademe Açılmasına Müsaade Edilmeli”

IGMG Genel Sekreter, “Ancak bugün, alışveriş yapılmasına tekrar müsaade edilirken, camiler, kiliseler ve sinagoglardaki ibadetlere neden müsaade edilmediğini anlamakta güçlük çekiyoruz.” diye konuşurken, cami, kilise, sinagog ve diğer ibadethanelerin de belli şartlar çerçevesinde kademe kademe açılmasına müsaade edilmesi ve böylece onlara da güven ekseninde yaklaşıldığının gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Bu bağlamda da ibadethanenin büyüklüğüyle orantılı olarak kişi sayısında kısıtlamaya gidilebileceğini, mümkün mertebe fazla kişinin camilerdeki ibadetlere katılabilmesini sağlamak adına da dönüşümlü kayıt uygulaması düşünülebileceğini kaydetti. Bu uygulama sayesinde olası bulaşma zincirinin tespitinin kolaylaşacağını ve risk durumunda daha hızlı harekete geçilebileceğini dile getirdi.

Bekir Altaş, camilerin kademeli bir şekilde açılması hakkında, virologlar ve uzmanların görüşlerine uygun olarak hazırlanan konseptin de önümüzdeki günlerde eyalet düzeyinde ve federal düzeydeki içişleri bakanlıklarıyla yapılacak görüşmelerde sunulacağını sözlerine ekledi.

Almanya’da Başbakan Angela Merkel, 16 Eyalet Başbakanı ile birlikte korona uygulamalarıyla ilgili gerçekleştirdiği toplantının ardından yaptığı açıklamada  “Kilise, cami ve sinagoglarda toplantı, dinî merasim ve etkinlikler, aynı şekilde diğer dinlere mensup vatandaşların toplanmaları konusunda yasaklar devam edecek.” diye kaydetmişti.(c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş