Gündem

Ukrayna, Kırım Tatarlarının Haklarını İhlal Eden Rusya’yı Şikayet Edecek

Ukrayna Parlamentosu (Verhovna Rada), işgalci Rusya tarafından Kırım Tatarlarının hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmesi nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Parlamentosu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve NATO’nun da aralarında bulunduğu uluslararası kuruluşlara ve dünya ülkelerinin parlamentolarına başvurmayı planlıyor.
14 Mayıs 2020

Qırım Haber Ajansı (QHA)’nın bildirdiğine göre konuya ilişkin olarak Ukrayna Parlamentosunun sosyal medya hesabından bir açıklama yapıldı. Açıklamada, “Kırım Tatar soykırım kurbanlarının anılması ve saldırgan devlet olarak Rusya’nın Kırım Tatarlarının hak ve özgürlüklerinin ihlal etmesinin kınanması için Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), NATO, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi ve dünya ülkelerinin parlamentolarına başvurmayı öngören karar tasarısı, Ukrayna Parlamentosuna sunuldu.” ifadelerine yer verildi.

İŞGAL ALTINDAKİ KIRIM’DA YAŞANAN İNSAN HAKLARI İHLALLERİ

Kırım Tatar halkının anavatanı Kırım’ın Rusya tarafından 2014 yılında işgal edilmesinden sonra, yarımadada yaşayan Kırım Tatarları ve Ukrainlere yönelik ciddi bir baskı mekanizması hayata geçirildi. Aralarında insan hakları aktivisti, yurttaş gazeteci ve Kırım Tatar Milli Hareketi aktivisti olan pek çok insan bu baskı mekanizmasından nasibini aldı. Kurmaca davalar ve çeşitli bahanelerle halen yüzlerce Kırımlı siyasi tutsak, Rusya ve işgal altındaki Kırım’daki muhtelif hapishanelerde alıkonuluyor.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, sadece 2020 yılının ilk çeyreğinde işgal edilen Kırım’da yaklaşık 100 alıkonulma vakasının olduğunu bildirdi. Yaşanan insan hakları ihlalleri bununla da sınırlı kalmadı. Raporda, 2020 yılının ilk çeyreğinde işgal edilen Kırım’da 127 kişinin adil yargılanma hakkı ve 48 kişinin ulaşılabilir en yüksek fiziksel ve zihinsel sağlık hakkının ihlal edildiği belirtildi.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş