Almanya Özel Kuvvetler Subayı: “Aşırı Sağ Eğilimlere Göz Yumuluyor”

Almanya Özel Kuvvetler Subayı: “Aşırı Sağ Eğilimlere Göz Yumuluyor”

Komando Özel Birlikleri (KSK) subayı olarak görev yapan bir subay, Almanya Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer’e özel kuvvetler içindeki sağcı eğilimlere göz yumulduğunu bildiren bir mektup yazdı.

Almanya’da güvenlik güçleri ve polis teşkilatı içindeki ırkçı ve aşırı sağcı eğilimler tartışmasına bir yenisi daha eklendi. Tartışmayı bu kez Almanya silahlı kuvvetleri içinde bulunan Komando Özel Birlikleri’nde (Kommando Spezialkräfte: KSK) yüzbaşı olarak görev yapan bir subayın mektubu alevlendirdi.

“İmdat Çağrısı” başlığı ile konuyu gündeme getiren Spiegel dergisinin haberine göre, Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer’e 12 sayfalık bir yazı yazan yüz başı, Komando Özel Birlikleri içerisinde aşırı sağcı eğilimlere göz yumulduğunu ve bazen bu eğilimler ile ilgili bilgilerin kasten örtbas edildiğini ifade etti. Yüzbaşı mektupta, birlik içerindeki diğer askerlere de olaylarla ilgili olarak üstlerini bilgilendirmemeleri yolunda telkinde bulunulduğunu bildirdi. Bakanlık mektubu doğruladı.

HİTLER’E SELAM OLSUN!

Savunma Bakanına gönderdiği mektupta, eğitmenlerden birisinin, komuta merkezi çağrı kodu olarak “Y-88” kullandığını ifade eden yüzbaşı, acemi askerlerin bunu Hitler selamı olarak algıladıklarını ancak baskı görme korkusuyla, durumu rapor etmekten çekindiklerini bildirdi. Y-88, aşırı sağ çevrede “Hitlere selam olsun!” veya, “Yaşasın Hitler” manasına gelen “Heil Hitler”’in şifresel karşılığı olarak kullanılıyor.

Almanya’da geçen hafta Sosyal Demokrat Parti Eş Genel Başkanı Saskia Esken’in, Alman polisi içinde örtülü bir ırkçılık olduğu ve polis şiddetini inceleyecek bağımsız bir birime ihtiyaç duyulduğu yönündeki sözleri büyük tartışma meydana getirmişti.(ib)