Dünya

ABD Uluslararası Adalet Divanı’na Yaptırım Kararı Aldı

Uluslararası Adalet Divanı’nın, Amerikan askerleri ile İsrail gibi ABD müttefikleri aleyhine siyasal motifli davalar açtığını iddia eden ABD, bunun için divanda görev yapanlarla ailelerine ekonomik ve vize yaptırımları uygulayacak.
14 Haziran 2020

Amerika Birleşik Devletleri, Uluslararası Adalet Divanı’nın, Amerikan askerî kuvvetlerinin özellikle Afganistan’da insanlığa karşı suç işlediği gerekçesi ile dava açmasını cezasız bırakmadı.

Başkan Donald Trump mahkeme üyeleri ile aile mensuplarına ekonomik yaptırım uygulanması genelgesini imzaladı. Beyaz Saray Basın Sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada “ABD’nin izni olmadan Amerika Birleşik Devletleri personelini soruşturan veya dava açan Uluslararası Adalet Divanı üyeleri ile aile mensuplarına karşı ekonomik yaptırım uygulanması emrini verdi” denildi.

Açıklamada, Uluslararası Adalet Divanı’nın savaş suçlarını soruşturmak amacıyla kurulduğu, ancak uygulamada sorumsuz ve etkisiz bir bürokratik aygıta dönüştüğü de ileri sürüldü.

ABD’nin Uluslararası Adalet Divanı’nı yetkilendiren Roma sözleşmesinin bir tarafı olmamasına ve yetkilerini tanımamasına rağmen, divanın ABD personeline dava açması Amerikan halkına bir saldırı olarak değerlendirildiği açıklamada, ABD’nin vatandaşlarını ve müttefiklerini korumak için gerekli her türlü aracı kullanacağı ifade edildi.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş