Dünya

İsrail, Filistin Topraklarını İlhak Planını Temmuz Sonuna Erteledi

İsrail Bölgesel İş birliği Bakanı Ofir Akunis, Batı Şeria'da yer alan bazı bölgeleri "ilhak" etme planının temmuz sonuna ertelendiğini belirtti.
02 Temmuz 2020

İsrail Bölgesel İş birliği Bakanı Ofir Akunis, ülkesinin işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan bazı bölgeleri 1 Temmuz’dan itibaren “ilhak” etme planının ilerleyen bir tarihe ertelendiğini belirtti.

Başbakan Binyamin Netanyahu’ya yakınlığı ile bilinen Akunis İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, “ilhak” planının bugün uygulanmayacağını bildirdi. Plana son halinin verilmesi için İsrail ve ABD’li yetkililerin görüşmelere devam ettiğini belirten Akunis, planın temmuz sonunda hayata geçirilmesini beklediği ifade etti. Akunis, “ilhak” planına ilişkin ABD yönetimiyle koordinasyonun zaruri olduğunu sözlerine ekledi.  İsrail Başbakanı, 1 Temmuz’dan itibaren “ilhak” planını devreye sokmayı hedeflemiş, ABD yönetimi ise planın uygulanmasında aceleci davranılmamasını istememişti.

İsrailliler ile Filistinliler, Tel Aviv’in ilhak planını protesto etti

Öte yandan İsrailliler ile Filistinliler, Tel Aviv yönetiminin işgal altındaki Batı Şeria’nın bazı bölgelerini ilhak planını protesto etti. İşgal altındaki Batı Şeria’nın Eriha kentinin kırsalında toplanan ve İsraillilerle Filistinlilerden oluşan bir grup, ilhak planına tepki gösterdi. Gösteriye, Filistinli yetkililerin yanı sıra eski İsrailli vekil ve bakanlar da katıldı.

Netanyahu ile Benny Gantz’ın imzaladığı koalisyon anlaşmasına göre, ABD yönetiminin onayını alması halinde İsrail Başbakanı 1 Temmuz’dan itibaren Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi’nin “ilhakını” kabine veya Meclisin onayına sunabilecek.(AA,C)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş