Gündem

Fransa’nın Lille Kentinde Avukatlara Başörtüsü Yasağı Getirildi

Başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinde Müslümanlara karşı getirilen yasaklar her geçen gün artıyor. Yasakların en son örneği Fransa'nın Lille kentinde kadın avukatlara duruşmalarda başörtüsü takma yasağı getirilmesi oldu.
12 Temmuz 2020

Her alanda özgürlükleri savunan Avrupa ülkeleri, Müslümanların kamusal alanda görünmesiyle birlikte, dinî ve siyasi görüşlerin kamusal alanda yasak olduğunu ileri sürmeye başladı. Ancak bu yasakların neredeyse sadece Müslümanları hedef alaması dikkat çekiyor.

Bunun son örneği Fransa’nın Lille ketinde meydana geldi.  Le Monde gazetesinin haberine göre, Douai Ceza Mahkemesinin Lille Barosunun kadın avukatların başörtüsü takmasına yönelik getirdiği yasağı onayladı.

Gündem | 15 Nisan 2021 Sokakta Başörtüsü Yasağından İbadet ve Okul Yasağına Fransa’daki “Ayrılıkçılık” Yasası 15 Nisan 2021

Mahkeme avukatların duruşmalarda sadece cübbe giymeleri gerektiğine karar verdi.

Mahkemenin kararına itiraz eden avukatlar Lille Barosunun bu kararının anayasal özgürlükleri ihlal ettiğini belirtti. Bu avukatların Yargıtay’a başvurduğu bildirildi.

Bir Müslüman kadın avukat Aralık 2018’de duruşmaya başörtüsüyle katılmak istemişti ancak izin verilmemişti. Lille Barosu Haziran 2019’da yeni düzenleme getirerek duruşmalarda başörtüsü takmayı, dini veya siyasi görüşünü belirten simgeleri taşımayı yasaklamıştı. Bunun üzerine Douai Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulunulmuştu.(ib/aa)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş