Dünya

Suriye’ye Yardım Kapıları Srebrenica Soykırımı Yıl Dönümünde Kapatıldı

Veto sahibi ülkelerin istediği gibi karar alabildiği BM Güvenlik Konseyin’de Suriye’ye insani yardım kararı dahi ancak beşinci girişimde alınabildi.
12 Temmuz 2020

BM’nin yapısı bu hâliyle tekrar sorgulanıyor. Veto sahibi ülkeler istedikleri gibi karar çıkarabiliyor, ya da alınması gereken haklı kararlara karşı çıkabiliyor. Bunun en son örneğini, Rusya ile Çin’in, Suriye’ye yapılan insani yardımların Öncüpınar ve Cilvegözü’nden yapılmasını veto etmeleri gösterdi.

Her iki veto sahibi ülkenin insani yardımları engelleme kararının, 25 sene önce BM kontrolünde bulunan Srebrenica soykırımının yıldönümüne rastlaması da anlamlı bulundu.

Rusya ve Çin’in vetosu sonucunda Öncüpınar ve Cilvegözü’nden Suriye’ye uluslararası insani yardım yapılması engellendi.

Buna karşılık bugün BM Güvenlik Konseyi, Rusya’nın vetosunu önlemek için Öncüpınar sınır kapısından vazgeçti. Yardımların yapıldığı sınır kapısı sayısı 1’e indirildi. Bunun üzerine, Çin ve Rusya itiraz etmeyince, yardımların sadece Cilvegözü’nden yapılmasında anlaşma sağlandı. Anlaşmaya göre Suriye’ye insani yardımlar Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan yeniden başlayacak

BMGK, Suriye’ye 2014 yılından beri insani yardımların girişine olanak sağlayan mekanizmayı görev süresinin dolmasının ardından ancak 5’inci girişimde yenileyebildi.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş