Toplum

Çok dillilik bir zenginliktir!

Almanya’da 9 yaşındaki bir çocuğun, okulda teneffüs esnasında Türkçe konuştuğu için ceza alması ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Son olarak Baden-Württemberg Ulusal Belediye Göçmen Temsilcileri Derneği bugün yayımladığı bir basın açıklaması ile çok dilliliğin bir zenginlik olduğunu vurguladı ve bunu koruma çağrısında bulundu. 
11 Ağustos 2020
Shutterstock

Baden-Württemberg eyaleti Ulusal Belediye Göçmen Temsilcileri Derneği (LAKA BW) bugün yaptığı açıklama ile yaşayan 9 yaşındaki bir çocuğun, okulda teneffüs esnasında Türkçe konuştuğu için ceza almasını eleştirdi. Dernek açıklamasında Blumberg’de yaşayan 9 yaşındaki iki kızın okul bahçesinde Türkçe konuştuğu için, “okul bahçesindeki çok dilliliğe karşı” takınılan tutumu irrite edici bulduklarını belirtti.

“Konuşma ve diyalog aramak yerine, ceza vermenin hassas veya işe yarar bir tavır olmadığını” belirten dernek ancak buna şaşırılmaması gerektiğini söyledi.

Anadili yasaklamak yanlış

“Anadili yasaklamak yanlış bir yaklaşımdır.” diyen dernek bu yaklaşımın belki daha kolay ve daha rahat bir yol olduğunu ancak sorunu çözmediğini kaydetti.  Elbette, topluma her katılımın dil ile başladığını ifade eden dernek, dili “kapı açıcı ve iletişim üssü” olarak niteledi.

Anadil konuşulması Almanca’ya engel değil

“Elbette, kendi insanlarınızla iletişim kurabilmek için Almanca konuşabilmelisiniz.” diyen dernek okulda, işte ve eğitim hayatında ilerleyebilmek için dilin tabii ki önemli olduğunu da kaydetti.  “Ancak çok dillilik de önemlidir.” diyen dernek iyi bir anadil hâkimiyetinin Almanca bilgisi ve diğer branşlardaki başarıyı da pozitif yönde etkilediğini gösteren araştırmalara dikkat çekti.  Araştırmaların bu durumu boşuna ortaya koymadıklarına işaret etti.

Dernek açıklamasında, “Stuttgart Eğitim Bakanlığı (Kultusministerium), LAKA BW’nin talep ettiği gibi ana dil öğretimi derslerini devlet sorumluluğuna vermiş olsaydı, ne Blumberg’de ne de başka yerdeki bir okul bahçesinde ‘dil problemi’ olmayacaktı.” dendi.

LAKA BW Başkanı Dejan Perc, böylece örneğin Türkçe’nin hem okulda verilen bir eğitimin parçası olacağını hem de okul bahçesinde dışlanmayacağını ifade etti.

Çok dillilik desteklemeli

Okuldaki bu dil çeşitliliğini bir bütün olarak okul topluluğuna fayda sağlayacak bu çeşitlilik olarak değerlendiren dernek, okuldaki öğrencilerin aralarındaki anlaşmazlıkların çözülmesi ve bunlarla başa çıkmak için eğitim verilmesi gerektiğini de belirtti.  Açıklamada Almanca’nın doğru kullanımının da herkese yeterli imkânlar sunmak suretiyle eyalet Eğitim Bakanlığı tarafından desteklemesi gerektiği de belirtildi.

LAKA BW nedir?

Baden-Württemberg Ulusal Belediye Göçmen Temsilcileri Derneği  (Alm. Landesverband der kommunalen Migrantenvertretungen Baden-Württemberg – LAKA BW) partiler, etnik köken ve mezhepler üstü bir dernek olarak göçmenleri eyalette temsil eden bir dernektir.  LAKA, Aralık 2015 Katılım ve Entegrasyon Yasası’na göre Eyalet hükûmeti, meclisi ve diğer ilgili organların göçmenlerle alakalı meselelerdeki resmî muhatabıdır.

Ne olmuştu?

Almanya’nın Baden-Württemberg Eyaletindeki bir ilkokulda, 9 yaşındaki bir kız öğrenci, teneffüste okul bahçesinde bir arkadaşıyla Türkçe konuşmuştu. Bundan haberdar olan öğretmen, üçüncü sınıf öğrencisine bir ceza ödevi vermişti. Eyalet Eğitim Bakanı da okula destek vermişti. Bu gelişmeler üzerine aile konuyu yargıya taşırken konuyla ilgili tartışmalar ve açıklamalar da zaman zaman gündeme geliyor. (c)

 

 

 

 

 

 

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş