Dünya

Hindistan’da “Kaza” İle Yıkılan İki Cami Yeniden Yapılacak

Telangana eyaletinin başkenti Haydarabad’da eyalet hükümetine ait bakanlık binalarının yenilenmesi amacıyla yapılan yıkım esnasında iki cami ile bir Hindu mabedi ve bir de kilise yıkılmıştı.
06 Eylül 2020
Telangana Eyalet Başbakanı Kalvakuntla Chandrashekhar Rao, eyaletteki Müslümanların temsilcilerini kabul etti ve yıkılan iki caminin hükümet tarafından yaptırılacağını bildirdi

Hindistan’ın Telangana eyaletinde hükümet tarafından “kaza” ile yıkılan iki cami hükümet tarafından eski yerlerinde yeniden inşa edilecek. Her iki caminin inşa masraflarının da eyalet hükümeti tarafından ödeneceği bildirildi.

Temmuz ayı başında, başkent Haydarabad’da eyalet hükümetine ait bakanlık binalarının yenilenmesi amacıyla yapılan yıkım esnasında aralarında iki caminin de bulunduğu bir Hindu mabedi ve bir de kilise yıkılmıştı.

Dini cemaatler mabetlerin kasten yıkıldığını ileri sürerken hükümet 4 mabedin de “kaza” ile yıkıldığını, eski binaların yıkımı esnasında 4 mabedin de hasar gördüğünü savundu. Ancak özellikle Hindu grupların büyük baskısı üzerine eyalet hükümeti mabetlerin yeniden yapılacağını bildirdi.

HÜKÜMET YAPACAK

Eyalet Meclisi Milletvekili ve All India Majlis-e-Ittehadul Muslimeen (AIMIM) lideri Akbaruddin Owaisi başkanlığındaki bir heyeti kabul eden Telangana Eyalet Başbakanı Kalvakuntla Chandrashekhar Rao, mabetlerin yıkılması dolayısıyla özür diledi ve yıkılan Dafaatir-e-Muatamadi ve Haşimi Camilerinin aynı yerine yeniden yapılacaklarını bildirdi. Eyalet Başbakanı ayrıca Hindu tapınağı ile kilisenin de yeniden inşa edileceğini bildirdi.

Telangana Başbakanı, eyalet bakanlıklar külliyesinin Hint mimari konsepti Vaastu’ya uygun bir şekilde inşa edileceğini, camiler ile Hindu mabedi ve kilisenin de “Ganga-Jamuna Tehzeeb” geleneğine göre yapılacağını söyledi.

Ganga-Jamuna Tehzeeb geleneği, Ganj ve Yamuna nehirleri arasında yaşayan Hindularla Müslümanların ortak kültürel özelliklerini taşıyan mimari özellik ve süslemelerden oluşuyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş