Toplum

Cenevreliler Asgari Ücreti Yükseltmek İçin Referandum Yapacak!

İsviçre’nin Cenevre ve Basel Kantonları asgari ücretin 23 İsviçre Frank’ı olmasını referanduma sunacak. Referandum kabul edilirse dünyadaki yasal en yüksek asgari ücret Cenevre ve Basel’de olacak.
07 Eylül 2020
Referandum kabul edilirse dünyadaki yasal en yüksek asgari ücret 23 CH Frank ile Cenevre ve Basel’de olacak.

İsviçre’nin Cenevre ve Basel kantonları asgari ücret yasası çıkaracak. Yasa İsviçre’de yaygın bir uygulama olan referandum yoluyla yapılacak. Cenevre’deki referandum 27 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek. Basel ise henüz bir referandum tarihi kararı almadı.

Her iki kanton da ortalama saati 20-21 İsviçre Frank’ı olan mevcut asgari ücreti 23 (21.28 avro) İsviçre Frank’ına yükseltecek.

Eğer referandum sonrasında Cenevre ve Basel kantonlarında asgari ücret saat olarak 23 franka çıkarsa bu uygulama dünyanın en yüksek asgari ücretini oluşturacak.

DAHA ÖNCE REDDEDİLMİŞTİ

Başta 2018 yılında yapılan referandum olmak üzere, Cenevre ve Basel kantonlarında asgari ücretin yükseltilmesi reddedilmişti. 2019 yılında yapılan bir teklife göre Basel’de 23 Frank olarak kararlaştırılması istenen asgari ücret 21 Frank olarak kabul edilmişti.

Asgari ücretin yükseltilmesine karşı çıkarak referandumda hayır oyu veren İsviçreliler, aslın asgari ücretin yükseltilmesine değil, bu yükseltmenin yasa ile yapılmasına karşı olduklarını bildiriyorlar.

DÜNYANIN EN YÜKSEK ASGARİ ÜCRETİ OLACAK

Basel ve Cenevre kantonlarında asgari ücretin en az 23 İsviçre Frank’ı olarak kabul edilmesi hâlinde bu ücret dünyanın en yüksek asgari ücreti olacak. Şu anda en yüksek asgari ücret Neuenburg kantonunda bulunuyor. 2014 yılındaki yasayla Neuenburg’da asgari ücret yasal olarak en az 20 İsviçre Frank’ı olarak belirlenmiş durumda.

Dünya’da ise yasal olarak belirlenmiş en yüksek asgari ücret Avustralya’da bulunuyor. Avustralya’daki asgari ücret 13.15 İsviçre Frank’ı (19.84 AU Doları) ediyor.

Almanya ise asgari ücreti yasal olarak ilk defa 2015 yılında belirlenmiş durumda. Bazı iş kolları farklılık arzetse de Almanya’da saat başı asgari ücret ortalama olarak 9,35 avro.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş