Dünya

Çin, Türk Dizisi İzleyen Uygurları Tutuklamaya Başladı

Çin polisinin Gulca şehrinde Türk dizisi izlediği gerekçesi ile tutukladığı Subhi Mevlan ile 60 kişinin daha aradan 8 ay geçmesine rağmen nerede oldukları bilinmiyor.
15 Kasım 2020
Subhi Mevlan ve 60 kişi Türk dizisi izledi diye Çin polisi tarafından tutuklandı

Çin yönetimi Doğu Türkistan’da Uygurları tutuklayabilmek için pek çok şeyi suç hâline dönüştürdü. Şimdi de Türk dizileri izlemek suç sayılmaya başlandı. Amerikan Özgür Asya Radyosu’nun (RFA) haberine göre, Çin polisi Çince adı Yinig olan ancak Uygurlar ile diğer Türkler tarafından Gulca diye bilinen şehirde en az 50-60 kişiyi Türk dizileri izleme suçundan dolayı hapse atıldı.

Habere göre, Gulca şehrindeki bir kozmetik mağazasının sahibi olan Şubhi Mevlan, evinde “Muhteşem Yüzyıl” dizisini izlediği için polis tarafından tutuklandı. Şubhi Mevlan tutuklandıktan sonra sekiz ay geçmesine rağmen kendisi hakkında ailesine herhangi bir bilgi verilmedi.

İsmini açıklamak istemeyen Uygur kaynaklar, bu yılın Mart ayında, polisin Şubhi Mevlan’ın evine baskın düzenleyerek arama yaptığını ve ev eşyaları arasında Türk dizisi “Muhteşem Yüzyıl” CD’lerini bulduğunu söyledi. Polis, Şubhi Mevlan’ı annesi ile birlikte elleri kelepçeli bir şekilde karakola götürdü. Mevlan’ın Urumci’de çalışmakta olan kız kardeşi de Gulca’ya götürüldü. Şubhi Mevlan’ın annesi Arzüğül ve kız kardeşi 15 gün sonra serbest bırakılmasına rağmen Şubhi Mevlan hakkında herhangi bir bilgiye ulaşılamadı.

Tutuklandıktan altı ay sonra polisin eve gelerek kıyafetlerini almasına rağmen Şubhi Mevlan’ın nerede olduğu ile ilgili bilgilere hâlâ ulaşılamıyor.

Reklam (İç Sayfa)

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş