Sağlık

Kovid-19 Olacağım Endişesiyle “Ağzınızın Bariyerini Bozmayın”

Hiçbir boğaz spreyi ya da ağız gargarası Kovid-19'u öldürmez, tedavi etmez, sizi de bu salgından korumaz. Doktor gözetiminde doğru ürünler kullanmak gerekiyor.
10 Aralık 2020

Uzmanlar, günümüzde koronavirüs (Kovid-19) salgınına yakalanma korkusu ile insanların her zaman olduğundan daha fazla kendilerini koruma altına alma çabası gösterdiğini ve bilinçsizce birçok gıda takviyesi hapları ve gereksiz ilaçlar kullandığına dikkat çekti. Bu tip takviyelerin reklamları pek çok platformda yapıldığı gibi yüzlerce çeşidi eczane raflarında yerini almış durumda. Peki gıda takviyeleri veya gereksiz ilaç kullanımı düşünüldüğü kadar faydalı mı? Bu ilaçları kullanmak ne kadar sağlıklı? Bu ve benzer soruların yanıtlarını sizler için derledik.

GEREKSİZ İLAÇ VÜCUDUMUZA EKSTRA ZARAR VERİYOR

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, insanların yeni tip koronavirüs (Kovid-19) olacağı korkusuyla gereksiz ilaç kullandığını belirterek, bunun yol açtığı tehlikelere dikkat çekti. Usta, Kovid-19 ile mücadele edildiği için insanların gelişmeleri merakla takip ettiğini ve sık rastlanan ölüm haberlerinden korktuğunu dile getirdi. Doktor gözetimi olmaksızın çözüm arayışlarının yanlışlığına değinen Usta, “Koronavirüs korkusuyla en hafif boğaz ağrısında hemen spreyler, baş ağrısında ağrı kesici ilaçlar, gereksiz takviyeler hatta kimyasallar kullanılabiliyor. Gereksiz ilaç kullanımı vücudumuza ekstra zarar vermeye başladı, ileride çeşitli alerjilere neden olacak.” diye konuştu. Kimyasal dezenfektanların da kullanılmaması gerektiğine işaret eden Usta, alınan hijyen ürünlerinin içeriğine bakılmasını, biyolojik olanların tercih edilmesini önerdi.

KULLANILAN İLAÇLAR VE TAKVİYELER KESİNLİKLE BİR HEKİM GÖZETİMİNDE OLMALI

Usta, ilaçların doktor önerisiyle kullanılması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Kovid-19’a yakalanmış bazı kişiler, bunun ilacını kullanmaktan çekiniyor ama koronavirüs korkusuyla gereksiz bir sürü kimyasalı, daha zararlı maddeleri alabiliyor. Eskiden sağlık sektöründe konuşurken çok dikkat edilirdi. Ancak son yıllarda ‘Soğan sarımsakla tedavi olabilirsiniz’ yönünde açıklamalarla hezeyan tıp (Kanıt olmadan bilimselmiş gibi ortaya veri konulması) yaratılarak, doğruymuş gibi göstermeye çalıştılar. Böyle olunca insanların kafası karıştı.”

“LÜTFEN FİZYOLOJİNİZE KARIŞMAYIN”

İnsanların kendini salgından korumak için farklı tepkiler verebildiğini kaydeden Usta, “Hiçbir boğaz spreyi ya da ağız gargarası Kovid-19’u öldürmez, tedavi etmez, sizi de bu salgından korumaz. Doktor gözetiminde doğru ürünler kullanmak gerekiyor.” ifadesini kullandı. Usta, içinde ne olduğu bilinen ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: “Tabii ki pastil kullanabilirsiniz ama vücudumuza zarar vermeyeceği kanıtlanmış ilaç olanı tercih edin. Ağzımız vücudumuzun, akciğerlerimizin kapısıdır. Savunma yerimiz ağzımızdır. Eğer siz gereksiz spreylerle kimyasallarla ağız kısmındaki girişi bozarsanız asıl o zaman virüsle karşı karşıya kalırsınız. Lütfen fizyolojinize karışmayın. Orası da antikor üretiyor. Mukus dediğimiz maddenin içinde savunma hücrelerimiz var. Ağzımızın içinde de virüsle savaşan antikorlarımız var. Eğer siz gereksiz ilaç kullanır, kimyasallarla alkol de dahil ağzınızın içindeki bariyeri bozarsanız daha fazla koronavirüsle karşı kaşıya kalırsınız. O yüzden ağzınızın, akciğerlerinizin biyolojisine karışmayın.”

“GIDA TAKVİYESİ VE VİTAMİN ÖNEREBİLECEK KİŞİLER YALNIZCA SAĞLIK PROFESYONELLERİDİR”

Türk Eczacıları Birliğinden (TEB) yapılan açıklamada ise ilaç kategorisi içerisinde değerlendirilmesi gereken ürünlerin, üretiminden saklama koşullarına, dağıtımından imhasına olan tüm süreçlerin sağlık profesyonellerinin gözetiminde olması gerektiği vurgulandı. Vitamin ve gıda takviyelerinin, bazı ilaçlarla birlikte alındığında etkileşime girebileceğine ve bu durumun kişilerin sağlığını tehlikeye atabileceğine dikkat çekilen açıklamada, şu uyarılara yer verildi: “Bazı vitamin ve gıda takviyeleri, bazı hastalıklarda ve halihazırda kullanılan ilaçlarla birlikte asla kullanılmamalı. Eczane dışında vatandaşa sunulan, sağlığa ilişkin ürünlerin dağıtımının, saklama koşullarının denetiminin yapılması mümkün değil. Hastanın hastalık kayıtlarına erişebilen, bu doğrultuda doğru gıda takviyesi ve vitamin önerebilecek kişiler yalnızca sağlık profesyonelleridir. Eczane dışında satılan ürünlerde, hekim ve eczacı danışmanlığı ortadan kalkmaktadır. Bu da beraberinde hatalı kullanımı getirmektedir.”

“BİTKİSEL” VE “DOĞAL” GİBİ MASUM İFADELERLE SATILAN ÜRÜNLERE DİKKAT

Sağlığa ilişkin ürünlerde hekimi ve eczacıyı dışlamaya çalışan adımların asla kabul edilemeyeceğinin belirtildiği açıklamada, “bitkisel, doğal” gibi masum ve ikna edici ifadelerle piyasaya sürülen ürünlerin yan etkilerinin bulunmadığını düşünmenin, bilimsel gerçekliklerle uyuşmadığı belirtildi. Ayrıca bitkilerin, değişik yapıda ve çok sayıda kimyasal madde içerdiği bundan dolayı kullanılan ilacın yanı sıra bu tip gıda takviyelerinde çok dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş