Toplum

IGMG YouTube’da En Fazla İnsana Ulaşan İslami Kuruluş Oldu

Mediendienst Integration platformu için hazırlanan ekspertiz raporunda, Almanya'da camilerin koronavirüs salgını nedeniyle faaliyetlerini dijital ortama taşıdıkları belirtildi. Raporda İslam Toplumu Millî Görüş ise You Tube kanalında en fazla insana ulaşan İslami kuruluş olarak öne çıktı.
10 Aralık 2020
IGMG; Youtube, Facebook, Twitter ve Instagram sayfaları ile online platformada yer alıyor.

Avrupa’da hızla yayılan koronavirüs salgını sonrası alınan önlemler çerçevesinde camilerde ibadetler sıkı tedbirler altında sürdürülüyor. Evlerine çekilen Müslümanlar için dinî teşkilatlar faaliyetlerini dijital platformlara taşıdı. Bu bağlamda Mediendienst Integration platformu için Din Bilimci Samira Tabti tarafından yapılan araştırmada 480 cami cemiyeti incelendi ve 100 cemiyete sorular yöneltildi. Dijital ortama geçişi olumlu değerlendiren cemiyetler ilk aşamada teknik bilgi eksikliği yaşadıklarını belirtti.

EN FAZLA FACEBOOK ve İNTERNET SİTELERİ KULLANILIYOR

İncelenen cemiyetlerin yarısı, bir ya da birden çok dijital platformdan faydalanıyor. Raporda cemiyetlerin en çok Facebook ve kendi internet sitelerini kullandığı vurgulanıyor. YouTube’u dinî içeriklerin sunulması amacıyla tercih eden cemiyetler, Instagram ve Twitter gibi platformları nadiren tercih ediyor. Raporda yer alan cemiyetlerin dörtte birinden fazlası çevrimiçi faaliyetlerini artırmış, yüzde 18’i ise artırmayı planlıyor.

Ankete katılan cemiyetlerin çoğu dijitalleşmeyi olumlu değerlendirirken,  sadece birkaç cemiyet online medyayı kullanmamaktan yana olduğunu belirtiyor. 

Söz konusu cemiyetlerin yüzde 16’sı ise teknik ekipmana sahip olmadıklarını ve maddi kaynakların yetersizliğinden dolayı dijital hizmet sunmadıklarını kaydetti. Online /sosyal medyanın nasıl etkili olarak kullanılacağının bilinmemesi de alanda cemiyetlerin karşılaştığı bir zorluk olarak belirtiliyor.

Araştırmaya göre, internette Selefilik üzerine nispeten büyük miktarda araştırma yapıldığına dikkat çekilirken, buna karşın diğer cami topluluklarının internetteki varlığı hakkında az araştırma yapıldığının altı çiziliyor. Samira Tabti, bu hususta cemiyetlerin internetteki radikal gruplara karşı önemli bir muadili olabileceğini de vurguluyor. 

IGMG GENİŞ YELPAZEDE ETKİNLİKLER SUNUYOR

Raporda İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) sunduğu dijital hizmetler ile YouTube’da en fazla insana ulaşan İslami kuruluş olarak öne çıktı. Konuyla ilgili olarak Camia’ya konuşan Kurumsal İletişim Başkanı Osman Yusuf, “Koronavirüs salgını nedeniyle yetkililerin aldığı tüm önlemlere uymakla beraber, bizler de camilerimizde ve kurumlarımızda salgının başından itibaren ek tedbirler aldık. İlk günden beri salgınla mücadeleye elimizden gelen tüm desteği verdik, vermeye de devam ediyoruz. Bu dönemde camilerimizin de zaman zaman kapatılmasının ardından dijital ortamdaki faaliyetlerimize ağırlık verdik. Camilerimiz toplantılarını, sohbetlerini ve diğer pek çok programı digital platformlara taşıdı. Özellikle ramazan ayında bu alanda yoğun bir hizmet sunduk. İvedilikle kurulan Camia TV ile YouTube’da sohbetler, Kur’ân-ı Kerîm tilavetleri, aile ve çocuk programları olmak üzere geniş bir yelpazede sunduğumuz yayınımız zenginleşerek devam ediyor. You Tube’un yanı sıra sosyal medya kanalları ve çeşitli digital paylaşım platformları üzerinden de gerek Genel Merkez gerekse camilerimiz nezdinde aktüel bir şekilde yoğun bir hizmet sunmaktayız.”

“HİÇBİR ÇALIŞMA SEKTEYE UĞRAMADAN DEVAM EDİYOR”

Pandemi döneminde Millî Görüş Teşkilatları’nda hiçbir çalışmanın sekteye uğramadan dijital platforma aktarıldığını belirten IGMG Kadınlar Teşkilatı Başkanı Handan Yazıcı da “İlk etapta ileri yaşta olan hanımlar zorlanmış olsada, gençlerin yardımı ile çevrimiçi sohbetleri ve etkinlikleri büyük bir ilgi ile takip ettiler. Bu vesileyle dijital alanda teknik bilgiye sahip oldular.” dedi.  IGMG Kadınlar Gençlik Teşkilatı Başkanı Meryem Saral ise “Gençlerin yoğunlukla kullandıkları Instagram gibi sosyal mecralardan günlük aksiyonlar sunarak, evde geçirdikleri günlerde onları yalnız bırakmamaya çalıştık.” dedi. Gençlerden büyük bir teveccüh gördüklerini ifade eden Saral, “Dijital alanda çalışmalara hız kesmeden devam edeceğiz. Bulunduğumuz çağda çevrimiçi hizmetlerin bir ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz” şeklinde konuştu.

İslami cemaatlerin dijitalleşmesi – © Miediendienst Integration, değişiklikler Camia

CAMİLERDEKİ MANEVİYAT ÖZLENİYOR

IGMG’nin dijital açılımı cemiyetler tarafından olumlu karşılansa da, camilerin özlendiğini belirten IGMG Genel Sekreter Yardımcısı  Murat Gümüş de camilere özleme vurguda bulundu. Gümüş “İnsanlar camilerdeki manevi ortamı ve camilerde yapılan sohbetleri özlüyor.” dedi. (c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş