Camileri Kurmak ve Yaşatmak İçin Üye Olalım, Üye Bulalım!
2020’nin başlarından beri tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını camileri de oldukça etkiledi. Bu bağlamda, İslam Toplumu Millî Görüş bu yıl da mübarek üç ayların girmesi ile birlikte “Üye Olalım, Üye Bulalım” sloganı ile Camiye Üyelik Kampanyası başlattı.
- TOPLUM
- 26 Şubat 2021
ilknur Küçük
Kovid-19 salgını nedeniyle camilerin dönem dönem kapanmak zorunda kalması, yeniden sık saflarda bir araya gelinememesi Müslümanları derinden üzerken, üyelerin aidatları ile hizmetlerine devam eden camiler finansal olarak zor günler geçiriyor. IGMG daha önceki yıllarda olduğu gibi 2021’de de tüm İslam Toplumu Millî Görüş camilerinde Camiye Üyelik Kampanyası başlattı.
Camilere Üyelik Kampanyası ile bütün Müslümanları bulundukları şehirlerdeki camilere üye olarak destek olmaya davet eden IGMG, hazırladığı afiş ve çeşitli görsellerle kampanyanın duyurusunu yaptı. Özellikle sosyal medyada #camivebiz etiketi kullanılarak paylaşılan afişlerde camilere destek olmanın önemi vurgulanıyor.
Konuyla ilgili olarak İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Başkan Yardımcısı ve Teşkilatlanma Başkanı Murat İleri Camia’nın sorularını cevapladı. İleri, tüm kurum, kuruluş ve devletler gibi Avrupa’daki camilerin ve cami hayatının da pandemiden oldukça etkilendiğini söyledi. Bütün zorluklara rağmen; cami çalışmalarının resmî şartları elverdiği çerçevede aynen devam ettiğini kaydeden İleri, eğitim çalışmalarının online olarak devam ettiğini, cami idarecilerinin fedakârca çalıştığını, imkânlar ölçüsünde toplantıların, cami inşaatlarının devam ettiğini söyledi.
Müslümanların camilerle olan dayanışmasını değerlendiren İleri “Cemaatimiz mali noktada ümmet adına, toplum adına yapılması gereken yardımları yaptılar. Bu süreç içinde özellikle sosyal hizmetler alanında harika hizmetler yürütüldü. Pandemi bütün insanlığı maalesef olumsuz bir şekilde kuşattı ve hâlâ bu sıkıntıları hep beraber yaşıyoruz. Çok sancılı bir süreç olmakla birlikte camilerimiz toplumumuz ve insanlar için, caminin bulunduğu muhit için bir nefes alma yeri oldu. Camilerimiz bir hayat merkezi olmaya devam etti.” dedi.
Pandemi nedeniyle bazı ülkelerde dışarı çıkmanın kısıtlandığını hatırlatan İleri, bu durumun camileri de mabetleri de etkilediğini söyledi. İleri şöyle konuştu: “Şüphesiz hareket kısıtlaması Müslümanları da camileri de etkiledi. Avustralya’da mesela 7-8 ay camiler kapalı kaldı. Avrupa’da iki aya yakın camilerin kapalı olduğu zamanlar oldu. Özellikle teşkilatımız başta olmak üzere çatı kuruluşlarıyla beraber camilerin hijyen kuralları çerçevesinde açılması noktasında çok ciddi girişimler yapıldı. Böylece ramazanla birlikte ibadete açıldı ve kurallar çerçevesinde camilerde ibadetler yapıldı, hizmetler devam etti.”
“Balık susuz, Müslüman da camisiz olmaz!”
“Balık nasıl susuz yaşayamıyorsa Müslüman da camisiz olmaz.” diye konuşan İleri, camilerin Müslümanlar için hayat merkezi olduğuna işaret etti. İleri “Camiler sadece namazların kılındığı yer değil ibadet merkezidir, maneviyat merkezidir, huzur mekânlarıdır, sosyal dayanışma yerleridir, birlik ve beraberliğimizin zirve yaptığı yerlerdir. Dertlerimizi sıkıntılarımız paylaştığığımız ve dayyanışma içinde olduğumuz yerlerdir.” dedi.
İleri, cemaatin camilere olan desteğinin güzelliğine dair anekdotlar da paylaştı: “Bir bölgemizde bir hacı abimiz kapalı olduğunu bildiği hâlde, caminin kapısının yanına geliyormuş ve her gün kapının yanından geçerken, bakıp tekrar gidiyormuş. Bunu gören bir idareci kardeşimiz ‘Hacı amca kapalı olduğunu biliyorsun, neden bu kadar yoruluyorsun?’ dediğinde ‘Olsun yavrum belki açılır diye bir ümit, diye geliyorum. Çünkü burası bizim hayatımız.’ demiş. Gerçekten de camiler için insanımız çok ciddi fedakârlıklar yaptılar. Pandemi nedeniyle kendileri zor durumda olmasına rağmen aidalarını artıran üyelerimiz oldu.”
Camiler Kâbe’nin Şubeleri
Pandemi döneminde camilerde geçen ramazan ayında “Sanki yedim” iftarları yapıldı. Maske Dikelim, Destek Olalım, Komşuna El Uzat, sokakta yaşayan evsizlere yemek ikramı gibi pek çok güzel çalışmalar bu dönemde gerçekleştirildi.
Bunlar ve birçok örnek hizmetin cami merkezli olduğunu söyleyen İleri, “Camiler bu çalışmaların çıkış noktasıdır. Çünkü camiler Kâbe’nin şubeleridir.” dedi. İleri, camilerdeki ramazan iftarlarının sadece Müslümanlar için değil komşular ve yerel halkla da buluşma ortamları oluşturduğunu hatırlattı.
IGMG Camileri Cemaatinin Desteği İle Kurulur ve Varlığını Sürdürür
İslam Toplumu Millî Görüş çatısı altında 650 civarı cemiyet bulunuyor. IGMG camilerinin her biri cemaatinin desteği ile kuruldu ve kurulduğundan beri de maddi ve manevi olarak cemaatinin destekleriyle ayakta duruyor. Murat İleri, IGMG’nin Müslümanlara dinî, kültürel ve sosyal hizmetleri sunmada öncülük ettiğine ve cemaatin desteği ile ayakta duran camilerin bu hizmetleri sunmada önemli bir yer tuttuğuna vurguda bulunuyor. “Camilerimizin ilk temel taşının atıldığı günden bugüne kadar bütün bu camilerin masrafları, finansmanı tümüyle cemaatimizin, fedakâr üyelerimizin sayesinde karşılanmıştır.”
Pandemi Dönemi Camiye Gelebilen Cemaat Azaldı
Pandemi dönemi gerek kısıtlamalar nedeniyle gerekse camilerin dönem dönem kapanmasından dolayı camiye sürekli gelebilen cemaat sayısı azaldı. Az sayıda cemaatin bir araya geldiği, az cemaatle cumalar kılındığı zamanlarda camilerin gelirlerinde de ciddi düşüşler oldu. Bu durumun cemiyetlerin bütçelerini olumsuz manada etkilediğini belirten Murat İleri şunları söyledi: “Biz özellikle Avrupa’da camilere kayıtsız kalmamalıyız. Avustralya’dan Amerika’ya, Japonya’ya değin camilerimizde kardeşlerimiz yoğun bir şekilde çalışıyor. Biz de onlara destek olmalıyız.”
“Her Müslüman Bir Camide Kayıtlı Olmalıdır.”
“Kim hangi camiayı seviyorsa, mutlaka orayla bir bağı vardır.” diyen Teşkilatlanma Başkanı İleri, “Peygamber Efendimiz (s.a.v.) kıyamet günü Allah’ın gölgesinde gölgelenecek, Allah’ın yardımına koşacağı yedi sınıf insandan bahsederken, onlardan bir sınıfın da kalbi ve gönlü camide olanlar olduğundan bahsediliyor.” şeklinde konuştu. İleri bu müjdelere nail olabilmek için her Müslüman’ın bir camide kayıtlı olmasının büyük önem taşıdığını belirtti.
Müslümanlar Gittikleri Yerlerde İlk Önce Cami Kurar
İslam tarihinde Allah Resulü ve ashâb-ı kiram gittikleri yerlerde önce cami inşa etmiştir. Bunun için bugün de cami Müslümanların gittikleri yerlerde ilk yaptıkları yerdir. Müslümanların güçlü bir şekilde temsil edilebilmesi, ayrımcılık, ırkçılık ve benzeri birçok hususla mücadele edebilmek için yardımlar toplayıp dünyanın her tarafına ulaştırabilmek için her zaman güçlü yapılara ve camilere ihtiyaç var.
“Asıl Mesele Aidiyettir!”
Murat İleri Avustralya’dan Kanada’ya değin IGMG camilerinin bu fonksiyonları en güzel şekilde yerine getirmek için gayret ettiğini belirtti. Bu çalışmaların devam etmesi, yaşaması ve yaşatılması için maddi desteğin sürdürülmesi gerektiğini kaydeden İleri, “Bu yüzden biz Camilerimize Üye Olalım, Üye Bulalım aksiyonunu on yıldan beri teşkilat olarak sürdürüyoruz. Avrupa’daki camilerimiz sosyal bir merkez, külliye işlevine sahiptir. Camiler gönlümüzün gıdasını alacağımız manevi merkezlerdir. İnsanların paylaşması dertleşmesi noktasında da psikolojik danışma merkezi rolünü bile ifa eden camilerden bahsediyoruz. Yani sadece aidat açısından, maddi açıdan cami üyeliği demiyoruz. Asıl mesele aidiyettir, aidiyet bağını oluşturmaktır. Camiye aidiyet hissetmektir ve bu büyük havuzun içinde bir tuzumuzun olmasıdır. Bütün bu hayırlı çalışmalarda pay sahibi olma adına mutlaka camilere kardeşlerimizin üye olmalarını arzu ediyoruz ki bütün yapılan hizmetlerden istifade edebilsinler. Tüm kardeşlerimizi üye olmaya davet ediyorum. Üye olan kardeşlerimize de üye bulma çağrısında bulunuyoruz.” dedi.
Toplumsal Sorumluluk
Almanya’daki pek çok İslami kuruluş bu dönemde camilere yapılacak maddi ve manevi yardımların her zamankinden daha elzem ve manidar olduğuna dikkat çekiyor. Manevi değerler ve bu değerleri yaşama gayretinin Müslümanlar için taşıdığı önem de dikkate alındığında Müslümanların toplumsal varlığının sembolü olan camileri desteklemek yine öncelikli bir toplumsal sorumluluk olarak vurgulanıyor.